Gestaald lichaam, harde blik, cynische humor en recht(s) in de leer: Bruno Vanden Broecke wint prestigieuze toneelprijs voor rol in ‘Para’

Gestaald lichaam, harde blik, cynische humor en recht(s) in de leer: Bruno Vanden Broecke wint prestigieuze toneelprijs voor rol in ‘Para’

In een grootse monoloog, die voorbij gaat aan documentair theater, laat Vanden Broecke in alles de onmacht spreken over een nieuw ‘Verdriet van België’.

Met die woorden van de jury heeft Bruno Vanden Broecke afgelopen weekend de Louis d’Or gekregen voor zijn rol in Para, een monoloog van David Van Reybrouck over een Belgische blauwhelm in Somalië in de vroege jaren 1990.

De Louis d’Or bekroont de beste mannelijke dragende rol van het afgelopen jaar en wordt uitgereikt door de Nederlandse Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties. Het was elf jaar geleden dat een Vlaming de meest prestigieuze theaterprijs van de Lage Landen had gekregen (in 2007 ontving Dirk Roofthooft de Louis d’Or voor zijn rol in Mefisto for ever van Tom Lanoye).

De jury motiveerde haar keuze voor Vanden Broecke ook nog als volgt:

In alles is Bruno Vanden Broecke in Para een acteur die niet lijkt te acteren: hij wórdt zijn personage, de commando Nico Staelens. Schuchter en onhandig lijkt hij zijn voorstelling te starten, grijpt gaandeweg de toeschouwer genadeloos bij de kladden en neemt hem mee in zijn trots die uitmondt in een enorm verdriet en woede.

In Ons Erfdeel 2/2017 besprak Evelyne Coussens de postkoloniale toneeltrilogie van David Van Reybrouck, waarvan Para het sluitstuk is en Die Siel van die Mier (2004) en Missie (2007) de twee eerdere delen vormen. Dit schreef ze onder meer over Para en Van den Broucke:

Gestaald lichaam, harde blik, cynische humor en recht(s) in de leer: “Een fatsoenlijk land heeft een fatsoenlijk leger nodig.” Zijn hele lichaamstaal verraadt een onverwerkte woede, die gevoed wordt door miskenning. Erger nog dan wat hij tijdens zijn dienst meemaakte, dreigt voor hem vijfentwintig jaar later het onrecht van de vergetelheid. Hij móét wel spreken.

Lees hier het volledige artikel. Voor een overzicht van de andere prijzen van de VSCD moet je hier zijn. En de trailer van Para kun je hierna bekijken. De voorstelling is in november en december opnieuw te zien, eerst in de KVS, nadien in een paar Vlaamse cultuurcentra, www.kvs.be/nl/para-nl

Foto’s © Thomas Dhanens / KVS

 

 

Blijf op de hoogte

Abonneer je op de RSS-feed