Groeiend protest tegen sluiting Herman Teirlinckhuis

Een scherp opiniestuk in De Standaard, een onlinepetitie met meer dan duizend ondertekenaars en een protestpicknick: het verzet groeit tegen de sluiting van het Herman Teirlinckhuis. Eind augustus heeft de gemeente Beersel, eigenaar van het museum-schrijvershuis, daartoe besloten.

Stijn Streuvels' schrijvershuis, Het Lijsternest in Ingooigem, krijgt volgend jaar dan weer een dubbel nieuw leven: schrijversresidentie in de wintermaanden, erfgoedsite en stopplaats langs het West-Vlaamse wandel- en fietsnetwerk in de zomer. Nu zondag, op Open Monumentendag, kan het publiek er alvast een kijkje gaan nemen.

Besparing

Beersel sluit het Herman Teirlinckhuis, waar de auteur van 1936 tot 1967 woonde, wegens besparingen. De gemeente roept ook de lage bezoekcijfers en een gebrek aan draagvlak bij de lokale bevolking in als redenen om de werking van het schrijvershuis annex expositieruimte (open sinds 1981) stop te zetten op 1 januari 2014.

Groeiend protest

Het protest tegen dat besluit groeit: vandaag raakte bekend dat er een extra gemeenteraad komt, waar de oppositie hoopt de sluiting ongedaan te kunnen maken. Er gaat ook een internetpetitie rond die al door meer dan 1.200 mensen is ondertekend.

Literair erfgoed

“Vlaming, koester uw literaire verleden”, schreef Hans Vandevoorde, VUB-docent Nederlandse letterkunde en bestuurslid van de Herman Teirlinckstichting, vorige week in De Standaard. “Gij allen die van Teirlinck en zijn Brussel houdt en zijn taal waardeert: verhef uw stem en kom op voor het behoud van zijn huis als museum.” Christian Laporte sloot zich in La Libre Belgique aan bij Vandevoordes oproep.

Ook de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) dringt in een persbericht aan op een herziening van de sluiting. Ze roept de bevoegde autoriteiten op ervoor te zorgen “dat dit literaire erfgoed niet verloren gaat.” “Met wat verbeelding en creativiteit hoeft het huis waar deze veelzijdige kunstenaar dertig jaar woonde, geen 'stoffig schrijn' te zijn, maar kan het getuigen van de dagelijkse leefwereld van de auteur en uitnodigen tot een nieuwe lectuur van zijn werk”, luidt het nog.

Het ivoren aapje

Herman Teirlinck was een veelzijdig auteur. Hij schreef klassiekers als Maria Speermalie, Het ivoren aapje, Rolande met de bles en Het gevecht met de engel. Ook was hij een belangrijk theatervernieuwer, met de Studio Herman Teirlinck die naar hem werd vernoemd. In 1956 was hij de eerste laureaat van de Grote Prijs der Nederlandse Letteren. Hier vind je de Ons Erfdeel-artikelen over Teirlinck.

Het lot van schrijvershuizen

Ook over de problematiek van schrijvershuizen heeft Ons Erfdeel vaker gepubliceerd. Lees hier de bevindingen van Sofie Onghena uit 2006, die het een paar keer over het Teirlinckhuis heeft. En hier vind je de omzwervingen van Harald Hendrix langs schrijvershuizen in de Lage Landen.

Het Lijsternest

Intussen is bekend geraakt dat de renovatie van Het Lijsternest, Stijn Streuvels' schrijvershuis in Ingooigem, in de lente van 2014 voltooid moet zijn. Nu zondag, op Open Monumentendag, kan het publiek alvast een kijkje gaan nemen.

Het Lijsternest krijgt vanaf volgend jaar een dubbele nieuwe functie: in de wintermaanden wordt het een stilteplek die niet voor het publiek toegankelijk is en waar schrijvers zich kunnen terugtrekken om zich over het papier te buigen; in de zomer wordt het een erfgoedsite en stopplaats langs het West-Vlaamse wandel- en fietsnetwerk.

Blijf op de hoogte

Abonneer je op de RSS-feed