Het 43ste jaarboek De Franse Nederlanden en zijn digitale toekomst

Het 43ste jaarboek De Franse Nederlanden en zijn digitale toekomst

Het 43ste nummer van De Franse Nederlanden - Les Pays-Bas Français is verschenen. Het jaarboek bevat 15 artikelen, telkens integraal in het Nederlands én het Frans, over dat deel van de historische Nederlanden dat sinds eind zeventiende eeuw in Frankrijk ligt.

In dit nummer hebben we het over twee steden die elk op hun manier uit een dal proberen te komen: de grensstad Menen en de grootste vissershaven van Frankrijk, Boulogne-sur-Mer. Maar we kijken ook naar de rurale enclaves, en meer specifiek naar de positie van de landbouwers in de Franse en Belgische Westhoek.

Het politieke landschap van de regio is de laatste jaren ingrijpend veranderd. Dat maakt het een interessant laboratorium voor evoluties die we op grotere schaal terugvinden in de rest van Frankrijk én Europa. En we kijken ook naar een andere Franse eigenheid: de grandes écoles in de regio.

Het jaarboek bevat een stuk over de Rijselse metropool die nu door het leven gaat als Métropole européenne de Lille (MEL) en die in 2018 vijftig jaar bestaat.

De geschiedenis is zoals altijd op het appel met Vauban en met de Eerste Wereldoorlog. Zo publiceren we een dagboek van een vijftienjarig meisje dat eind september 1918 met haar familie vlucht vanuit Linselles. Wim Chielens gaat op zoek naar de WOI-monumenten in Noord-Franse dorpen en steden. Grens en identiteit komen aan bod, en de deconstructie van historische mythes als de “Spaanse inval” in de Franse Nederlanden.

De directrice van het Musée de Flandre in Kassel peilt naar de betekenis van de culturele instelling waar ze werkt, en geeft haar persoonlijke visie op de toekomst van het museum. We presenteren het werk van François Boucq, inwoner van Rijsel en een van de belangrijkste Franse striptekenaars.

Maar we graven ook in de mentaliteitsgeschiedenis: wat betekent het supporter te zijn van Racing Club de Lens, de club met het “beste publiek van Frankrijk”? Hanengevechten zijn een typisch Noord-Franse traditie, maar sterft de ziel van deze traditie niet langzaam maar zeker uit?

Zeer verschillende onderwerpen, geschreven door uitmuntende auteurs van beide kanten van de grens (aan dit nummer werkten overigens meer Franstalige dan Nederlandstalige auteurs mee). Dat alles maakt deze publicatie uniek. En toch is dit het laatste jaarboek in gedrukte vorm. Vanaf volgend voorjaar wil de redactie een ruimer en diverser publiek bereiken. Daarom werken we nu aan een webplatform met informatie over de Lage landen in het Engels, maar ook in het Nederlands en het Frans. De Franse Nederlanden krijgen daar hun vanzelfsprekende plaats.

Op dit platform komen zowel kortere artikelen met  actuele informatie, als langere stukken met achtergrondinformatie en context. We zullen hiervoor, net zoals nu, een beroep doen op auteurs van beide kanten van de grens. We hopen alvast dat we u ook dan nog tot onze trouwe lezers zullen kunnen rekenen.

Luc Devoldere

hoofdredacteur

Het jaarboek De Franse Nederlanden-Les Pays-Bas Français kunt u hier bestellen. Meer informatie over deze editie vindt u op deze pagina.

 

Blijf op de hoogte

Abonneer je op de RSS-feed