Het glazen plafond in de letteren: feit of fictie?

Het glazen plafond in de letteren: feit of fictie?

Doorbreken vrouwen in de literatuur het glazen plafond? Niet volgens het onderzoek van Corina Koolen: zij hebben het nog altijd moeilijker dan mannen om als literair auteur te gelden. En daar heeft iedereen mede schuld aan: lezers (m/v), uitgevers, critici en prijzenjury’s. Over dit thema organiseren deBuren en Charlie Magazine morgen een debat tijdens het Festival van de Gelijkheid in Kunstencentrum Vooruit in Gent.

‘De vrouw: nog steeds een cliché’, kopte de boekenbijlage van NRC Handelsblad in mei van dit jaar. In een uitgebreid artikel stonden Hanneke Chin-a-Fo en Toef Jaeger stil bij Reading Beyond the Female, het proefschrift van de Nederlandse literatuurwetenschapper Corina Koolen (verbonden aan het Huygens Instituut voor de Nederlandse Geschiedenis).

Koolen concludeerde dat de opmars van vrouwen in de literatuur een fabeltje is. Hun werk van vrouwen wordt nog altijd minder literair gevonden dan dat van een man. En dat ligt volgens Koolen niet alleen aan mannen. Ook vrouwen laten zich in hun beoordeling te veel beïnvloeden door stereotypebevestigende elementen. Kortom: we lezen allemaal door een genderbril. Lees Koolens proefschrift via deze link (van pagina 298 tot 306 vind je een Nederlandse abstract van Koolens Engelstalige onderzoek).

Genderkloof in subsidies

Tijdens het Festival van de Gelijkheid in Gent vertelt Corina Koolen over haar onderzoek. Daarna gaat zij in gesprek met auteur Rachida Lamrabet, auteur en literair journalist Roderik Six en uitgever Annette Portegies (Querido) over de vraag hoe we het glazen plafond in de letteren kunnen doorbreken. Journalist Selma Franssen modereert.

Voor Charlie Magazine, samen met deBuren organisatoren van dit debat, sprak Selma Franssen over deze kwestie met Yannick Geens. Hij werkt bij het Vlaams Fonds voor de Letteren, dat onder meer subsidies aan auteurs geeft. Geens onderzocht de genderkloof bij de toelages voor Vlaamse auteurs. Hij stelt vast: “Vrouwen maken zestien procent minder kans op een werkbeurs dan mannen.” En ook: “Vrouwen ontvangen een lager beursbedrag dan mannen.” Je kunt het interview hier lezen of hieronder bekijken.

 

 

Vorig jaar publiceerde Ons Erfdeel een stuk van Aleid Truijens over ditzelfde thema: ‘Het glazen plafond en het glazen muiltje. Over de mannelijke dominantie in de literatuur.’ Zij schreef onder meer: “Ik denk dat jonge vrouwen zich niet meer zo makkelijk laten marginaliseren in de literatuur. Wel ben ik bang dat de hele literatuur langzaamaan wordt gemarginaliseerd.” Lees haar volledige tekst hier.

Een verslag van dit debat volgt later op deze blog.

Blijf op de hoogte

Abonneer je op de RSS-feed