Het hoorspel herleeft dankzij Ilja Leonard Pfeijffer, Esther Gerritsen, Maartje Wortel en Christiaan Weijts

Is het hoorspel aan een heropleving bezig? Daar lijkt het op, want in Nederland wagen de schrijvers Ilja Leonard Pfeijffer, Esther Gerritsen (foto), Wanda Reisel, Christiaan Weijts, Maartje Wortel en Kaweh Modiri zich binnenkort aan een hoorspel.

De reeks heet Fluiten in het donker en is vanaf 7 maart elke vrijdag van twaalf tot halfeen ’s nachts te beluisteren tijdens het HoorspelHalfuur op NPO Radio 1. De zes hoorspelen blijven ook na uitzending beschikbaar via Woord.nl, het onlineplatform voor verhalende radio van de publieke omroep.

Fluiten in het donker is een coproductie van het Nederlands Letterenfonds, het Mediafonds en de omroepen AVROTROS, NTR en VPRO, en moet een kwaliteitsimpuls geven aan het Nederlandstalige radiodrama.

Het hoorspel in 'Ons Erfdeel'
In Ons Erfdeel 4/2014 staat een uitgebreid artikel over de hernieuwde aandacht voor de auditieve verhaalcultuur, waarin Lars Bernaerts zich buigt over de traditie en opleving van het hoorspel, maar ook over de mogelijkheden en kansen in de toekomst. Lees Bernaerts' tekst hier.

Ook Ineke Bulte schreef in Ons Erfdeel 3/1986 over het hoorspel. In dit artikel wordt nader ingegaan op de reden waarom het hoorspel nooit een bestaan als kunstvorm heeft kunnen leiden. Lees het hier.

Hieronder vind je een overzicht van de zes nieuwe hoorspelen in de reeks Fluiten in het donker met linken naar de artikelen die in Ons Erfdeel verschenen over de auteurs.

7 maart: Verhaal voor het slapen gaan

 • Elke avond voor het slapen gaan vraagt de kleine Suzie om een verhaaltje aan haar moeder. Het liefst over die man die kwam praten over haar vader die ze niet meer zien en over het zeemonster… Horror in Amsterdam.
 • Schrijver: Esther Gerritsen, regisseur: Marlies Cordia (De HoorSpelFabriek, AVROTROS).
 • In Ons Erfdeel 2/2013 bespreekt Harold van Dijk het werk van Esther Gerritsen. “Haar romans geven je weinig hoop op verbetering, maar eindigen noch zijn gedrenkt in mineur: daarvoor zijn ze doorgaans te levendig, te ironisch en gedistantieerd. Eerder heb je het gevoel dat de zoektocht van de personages altijd door zal gaan. Ze zijn verwikkeld in de repetitie voor het toneelstuk van het leven die tegelijk de uitvoering al is.” De volledige recensie vindt u hier.

14 maart: De Jachtclub

 • Tom, een zelfgenoegzaam politicus van een kwijnende partij, wordt verraden. Door de beruchte columniste Mylène? Of door zijn eigen partij?
 • Schrijver: Wanda Reisel, regisseur: Vibeke von Saher (De HoorSpelFabriek, AVROTROS).

21 maart: Probeer om te keren

 • Radiodrama met Sylvia Hoeks en Maarten Heijmans, waarin een sollicitatiegesprek ontspoort in een geraffineerd machtsspel.
 • Schrijver: Christiaan Weijts, regisseur: Stef Visjager (Radiomakers Desmet, VPRO)
 • Het werk van Christiaan Weijts kwam al meerdere malen aan bod in Ons Erfdeel. In het eerstvolgende nummer (mei 2015) bespreekt Maarten Dessing de roman De linkshandigen en de bundel Achternamiddagen, allebei in 2014 verschenen. Over De linkshandigen is Dessing kritisch, maar "Achternamiddagen bevat (...) alles wat je van een nieuwe Weijts-roman hoopt en verwacht: scherpe waarnemingen, heldere redeneringen, doordachte analogieën. Kwaliteit is de grote constante in dit bonte mengsel (...).”

28 maart: Een lege plek

 • Pelle en zijn vader krijgen een ongeluk. Pelle sterft en probeert met zijn vader in contact te komen.
 • Schrijver: Maartje Wortel, regisseur: Aletta Becker (Aletta Becker Producties, VPRO)
 • In Ons Erfdeel 3/2014 prijst Bert Van Raemdonck de boeken van Maartje Wortel. “Toen ze in 2009 debuteerde met de verhalenbundel Dit is jouw huis, hebben heel wat lezers een rood uitroepteken naast haar naam geplaatst. (…) Terecht,  (…) want met IJstijd bewijst Wortel dat ze rotsvast van plan is om haar belofte waar te maken.” De volledige bespreking vindt u hier.

4 april: Een soort van Middeleeuwen

 • Tirannieke regisseur bouwt om zijn maffiageld weg te sluizen een middeleeuws 'grid' en wordt door zijn slimme technicus voor eeuwig daarnaartoe verbannen.
 • Schrijver: Ilja Leonard Pfeijffer, regisseur: Vibeke von Saher (De HoorSpelFabriek, NTR).
 • Het werk van Pfeijffer werd al een aantal keer behandeld in Ons Erfdeel. Zo beschreef Sebastiaan Kort in Ons Erfdeel 4/2013 de met de Libris bekroonde roman La Superba als “een bonte wolk van kleurrijke stemmen (...) Op de zwakste momenten is La Superba niet veel meer dan een boek van een goedgebekte émigré die niet alles wat hij wilde zeggen op een briefkaart kwijt kon. Op de beste momenten kom je tot de ontdekking dat al die babbelaars veel meer met elkaar gemeen hebben dan ze denken.” Lees hier de volledige recensie.

11 april: Vrouw zonder schaduw

 • Wanneer Tara op een avond een ongeluk krijgt met een tram vindt het ambulancepersoneel een pistool in haar tas. Op de operatietafel wordt Tara achtervolgd door de spoken uit haar jeugd; ze zal moeten afrekenen met haar Iraanse familie.
 • Schrijver: Kaweh Modiri, regisseur: Jeroen Stout (Stout & Smits, NTR).

Blijf op de hoogte

Abonneer je op de RSS-feed