Hommage aan Leonard Nolens: studiedag, handboek en Gents eredoctoraat

Hommage aan Leonard Nolens: studiedag, handboek en Gents eredoctoraat

(...)

Het is een prachtig boek
Dat ik pen, dat ik ben, dat ik nooit
Zal kennen.

(...)

Komende dinsdag, 17 april 2018, staat in het teken van Leonard Nolens (Bree, 1947). De dichter wordt geëerd met een studienamiddag, gevolgd door de presentatie van het Nolens handboek en de uitreiking van een eredoctoraat van de Universiteit Gent. In het ruim tweehonderdjarige bestaan van de academische instelling is Leonard Nolens de eerste Nederlandstalige dichter die deze eer te beurt valt.

Alle praktische informatie over het verloop van deze uitgebreide hommage aan Nolens (georganiseerd door de KANTL, het Poëziecentrum en de vakgroep Letterkunde - afdeling Nederlands van de UGent) vind je op deze website. Daar kun je je ook nog aanmelden voor deze gratis toegankelijke dag.

Ons Erfdeel heeft het oeuvre van Leonard Nolens zeer goed gevolgd. Op deze pagina hebben we alle stukken over zijn werk bijeengebracht; ze zijn allemaal online te lezen.

Nobelisabele Nolens

Leonard Nolens is een van de meest geprezen schrijvers van de naoorlogse Nederlandstalige literatuur. Zowat alle literaire onderscheidingen met prestige zijn de zeventigjarige dichter te beurt gevallen.

Het is een publiek geheim dat de KANTL, met de steun van neerlandici in Gent en Leuven, Nolens jaarlijks voordraagt voor de Nobelprijs. Op de website van Knack schrijft Yves T’Sjoen, hoogleraar moderne Nederlandse literatuur aan de UGent, dat hij geen andere waardige kandidaat ziet in ons taalgebied.

Dat zijn voldoende redenen om de dichter in de kijker te zetten. De studienamiddag in de Oude Vismijn wordt geopend door Dirk De Geest (KU Leuven). Vervolgens neemt Willy Vandeweghe van de KANTL het woord en brengt collega-dichter Lies Van Gasse een hommage in tekst en beeld.

De hommage wordt voortgezet door dichters Claude van de Berge, Marleen de Crée en Lucienne Stassaert. Carl De Strycker, directeur van het Poëziecentrum, is de moderator.

Eerste Nolens-studie

Aansluitend op het colloquium wordt het Nolens handboek voorgesteld, dat werd samengesteld door Yves T’Sjoen van de UGent en Carl De Strycker van het Poëziecentrum, dat het boek ook uitgeeft.

Dit is het eerste academische handboek dat volledig is gewijd aan Leonard Nolens. Ondanks de aandacht voor zijn werk in tijdschriften, essays en kritieken, scripties en sporadisch een hoofdstuk in een proefschrift was er tot nu toe geen boek waarin Nolens’ oeuvre voor een belangstellend publiek wordt belicht. Het Nolens handboek is een inleiding en naslagwerk, een gids bij en door het werk van deze bijzondere dichter.

Na deze presentatie krijgt Nolens zelf het woord: hij zal enkele gedichten voordragen

Imposant oeuvre

Aan het eind van de dag ontvangt Leonard Nolens het diploma van doctor honoris causa. Met dit eredoctoraat roemt de UGent een imposant literair oeuvre dat in een halve eeuw tot stand is gekomen en dat geen lezer onberoerd laat. Naast de culturele betekenis van Nolens’ dichterschap onderstreept de universiteit ook het onmiskenbare belang van de poëzie.

Tot slot laten we de dichter hier zelf nog eens spreken, met een vers uit de bundel Bres (2007), gedicht 10 van cyclus V:

Het is een prachtig boek.
Het bloedt uit een wond onomwonden,
Het sprong als een traan uit de ooghoek
Van blinden, van ver, van een ster.

Het is een prachtig boek
In de luwte gelegen, het schuwde
Zijn zegen te geven aan mij.
Het gruwde te spreken van ons.

Het is een prachtig boek
Dat ik pen, dat ik ben, dat ik nooit
Zal kennen. Geen doek dat hier valt.
Geen mens die dat boek ooit kan schrijven.

Blijf op de hoogte

Abonneer je op de RSS-feed