Jan Campert-prijzen 2011 voor A.F.Th. van der Heijden, Erik Spinoy en Gustaaf Peek

De laureaten van de Jan Campert-prijzen, de literaire bekroningen van de stad Den Haag, zijn gisteravond bekendgemaakt.A.F.Th. van der Heijden wint de Constantijn Huygens-prijs, de meest prestigieuze van de Campert-prijzen (goed voor 10.000 euro), want de bekroning van een heel oeuvre. 

De jury motiveert haar keuze zo: “In 33 jaar schrijverschap is A.F.Th. van der Heijden er als geen ander in geslaagd om de wereld met een literaire blik te bezien. In zijn romans en verhalen kan alles literatuur worden. Of het nu gaat om beroemde misdaadgeschiedenissen, krakersrellen, voetbalvandalen of om zijn persoonlijk leven, steeds slaagt Van der Heijden erin om het menselijk bestaan met een scherp oog voor het morele en het tragische te herscheppen als een groots kunstwerk.” 

Van der Heijden kwam de voorbije jaren meermaals aan bod in Ons Erfdeel. In het jongste nummer besprak Cyrille Offermans Tonio, de “requiemroman” die Van der Heijden schreef voor zijn verongelukte zoon.

Hieronder vind je een overzicht van de oudere artikelen over A.F.Th., met in het rood links naar de integrale teksten.

·Grootse dromen van een kleine man — in duplo. “Het schervengericht” van A.F.Th. van der Heijden (Cyrille Offermans) Ons Erfdeel - 2007, nr 3, pp. 162-165 ·Een zoektocht in de onderwereld van de zelfkant. Het derde deel van Van der Heijdens roman fleuve (Wam de Moor) Ons Erfdeel - 1996, nr 5, pp. 643-654 ·Vader en zoon (Sam de Graeve) Ons Erfdeel - 1995, nr 2, pp. 265-266 ·Advocaat van de hanen. Karikatuur van een schrijver (Jaap Goedegebuure) Ons Erfdeel - 1991, nr 2, pp. 162-170 ·De veroveringszucht van A.F.Th. van der Heijden (Daan Cartens) Ons Erfdeel - 1986, nr 4, pp. 595-596 Spinoy en Peek

Naast de oeuvreprijs voor A.F.Th. werden ook de beste dichtbundel en het beste prozawerk bekroond. Erik Spinoy kreeg voor zijn gedichten in Dode kamer de Jan Campert-prijs en Gustaaf Peek zag zijn roman Ik was Amerika bekroond met de F. Bordewijk-prijs. Peek won begin dit jaar al de BNG Nieuwe Literatuurprijs.

Beide werken zijn gerecenseerd in het derde nummer van de huidige jaargang van Ons Erfdeel. Spinoy kun je hier lezen, Peek staat hier.

Nog meer prijzen

Tot slot werden ook prijzen voor jeugdliteratuur en voor bijzondere literaire verdiensten toegekend. De eerstgenoemde bekroning, de tweejaarlijkse Nienke van Hichtum-prijs, ging naar Benny Lindelauf’s jeugdboek De hemel van Heivisj, terwijl de Amsterdamse Stichting Perdu de driejaarlijkse G.H. ’s Gravesande-prijs kreeg voor zijn vele activiteiten rond poëzie.

Uitreiking van de prijzen gebeurt op 22 januari in Den Haag. 

Blijf op de hoogte

Abonneer je op de RSS-feed