Jaren die druppelend versmelten: Stefan Hertmans schrijft Poëziegeschenk 2016 over herinneringen

Onder het motto ‘Jaren die druppelend versmelten’ staat de Poëzieweek 2016 in het thema van herinneringen. Stefan Hertmans (Gent, 1951) zal het bijbehorende Poëziegeschenk schrijven. Tijdens de Poëzieweek krijgen de klanten van de boekhandel bij aankoop van € 12,50 aan poëzie Hertmans’ Poëziegeschenk cadeau.

Hertmans
Hertmans publiceerde romans, verhalen, essays en een groot aantal dichtbundels, waarmee hij al lange tijd bekendheid geniet bij literatuurliefhebbers. Recentelijk scoorde hij een internationale, meermaals bekroonde bestseller met de roman Oorlog en terpentijn (lees hier de Ons Erfdeel-recensie), waarin ook de herinnering centraal staat.

Hertmans’ poëzie in Ons Erfdeel
Ons Erfdeel heeft het oeuvre van Hertmans altijd goed gevolgd zoals je in ons archief kunt nalezen. Hieronder staat een overzicht van de artikelen over zijn poëzie. Alle teksten zijn online te lezen.

Muziek voorbij de eindstreep. Een nieuwe bundel van Stefan Hertmans

  • Recensie van De val van vrije dagen (2010) door Piet Gerbrandy. Lees hier.

Melancholisch modernisme. Nieuwe verzen van Stefan Hertmans

  • Recensie door Dirk De Geest van de bundel Vuurwerk zei ze (2003). Lees hier.

De zee tussen kind en herinnering. Gedichten van Stefan Hertmans

  • Bespreking door Bart Vervaeck van Goya als hond (1999). Lees hier.

Herinneringen van een aanstellerke

  • Recensie door Cyrille Offermans van de roman Naar Merelbeke, met ook aandacht voor de dichtbundel Muziek voor de overtocht (1994). Lees hier.

Maniëristische kegelanamorfose

  • Hans Vandevoorde over Bezoekingen (1988). Lees hier.

Nieuwe poëzie van Stefan Hertmans

  • Anne Marie Musschoot over de bundels Melksteen (1986) en Zoutsneeuw. Elegieën (1987). Lees hier.

Poëzieweek
De Poëzieweek start donderdag 28 januari 2016 in Vlaanderen en Nederland met Gedichtendag en duurt t/m woensdag 3 februari; de prijsuitreiking van de Turing Gedichtenwedstrijd. Aan de vooravond van de Poëzieweek wordt voor de 22ste keer de VSB Poëzieprijs uitgereikt en in Vlaanderen de Herman de Coninckprijs.

Het thema van de volgende Poëzieweek is: herinneringen. Wie wordt er niet lyrisch als het gaat om mooie jeugd- of vakantieherinneringen? Evengoed zijn we bij momenten ontroerd door ons verleden, zowel collectief als individueel. We herinneren ons onze eerste kus, maar ook wanneer de Twin Towers ingestort zijn. Herinneringen voeren ons terug naar een ver of nabij verleden, maar leiden ze ons soms ook niet om de tuin? Herinneringen kunnen ons op een roze wolk parkeren, maar kunnen ons evenzeer laten verdwalen in de minder aangename momenten van ons verleden. Poëzie is het genre bij uitstek om het verleden in woorden om te zetten, te bezingen, te bekritiseren, kortom, te herinneren.

De Poëzieweek is een Nederlands-Vlaamse samenwerking van Stichting Poetry International, Poëziecentrum, Stichting Lezen Vlaanderen, Stichting Lezen Nederland, Poëzieclub, Wintertuin, het Nederlands Letterenfonds, Vlaams Fonds voor de Letteren, de Nederlandse Taalunie, Turing Foundation, VSBfonds, Boek.be en de CPNB.

Bron: persbericht. Foto: Michiel Hendryckx.

Blijf op de hoogte

Abonneer je op de RSS-feed