Jeroen Olyslaegers krijgt Arkprijs van het Vrije Woord

De Vlaamse schrijver Jeroen Olyslaegers (°1967) heeft de Arkprijs van het Vrije Woord gekregen voor zijn "oprechte maatschappelijke engagement in woorden en initiatieven". Nog volgens de Arkprijsjury gebruikt Olyslaegers "het publieke forum om schrijnende maatschappelijke toestanden aan de kaak te stellen en met die stellingname tegen de mainstream in te gaan".

De Arkprijs van het Vrije Woord is een symbolische prijs (zonder geldbedrag) die in 1951 in het leven werd geroepen door Herman Teirlinck en de redactie van het Nieuw Vlaams Tijdschrift om te verhinderen dat ideologische bekrompenheid de vrijheid van meningsuiting en denken zou inperken.

Alles zal onthuld worden
Olyslaegers schreef en schrijft via diverse fora over de actualiteit. Zijn huidige standplaats is zijn wekelijkse column in De Morgen, die hij steevast begint met “Alles zal onthuld worden, o lezer”.

Daarnaast is Olyslaegers actief in het theater (hij schreef of bewerkte diverse toneelstukken), de film en de plastische kunsten.

Als schrijver publiceerde hij één verhalenbundel (Il faut manger) en vier romans (Navel, Open gelijk een mond, Wij, Winst), waarvan de meeste aan bod zijn gekomen in Ons Erfdeel. Hieronder een overzicht, met link naar de artikelen over en besprekingen van Olyslaegers’ boeken.

•  De mogelijkheid van een ontsporing (2013, nr 1): bespreking van Winst

Michiel Leen schrijft:

“De ontsporing die Winst voorspiegelt, is vooral angstaanjagend omdat ze zo mogelijk is; Olyslaegers hoeft de al te bekende rampscenario’s van een voortschrijdende economische meltdown en Europese desintegratie niet eens zo sterk naar zijn hand te zetten om zijn dystopische vertelling naar een conclusie te leiden. (…) Winst is een boek om bang voor te zijn."

Lees de volledige recensie hier.

•  De beste oplossing voor iedereen (2009, nr 4). Bespreking van Wij.
Jan Lensen schrijft:

“Wij combineert politiek engagement met psychologische diepgang en esthetisch genoegen. Die combinatie ligt in de Vlaamse literatuur niet voor de hand.” 

Lees de volledige recensie hier.

•  “Ik zal u geven wat u zoekt”. Notities over Dutroux in de Vlaamse verbeelding (2004, nr 2) In dit stuk van Bert Bultinck komt Open gelijk een mond aan bod. Lees de volledige tekst hier.

•  Over België, anus mundi (2000, nr 3).  Hugo Bousset bespreekt Open gelijk een mond, waarin Olyslaegers onderzoekt hoe de zaak-Dutroux werd ‘gemediatiseerd’ en de grenzen tussen werkelijkheid en fictie compleet vervaagden. Bousset schrijft:

“De roman Open gelijk een mond is belangrijker dan vele andere romans over België, die ofwel politiek correct zijn, ofwel cynisch. In Jeroen Olyslaegers zit dat weerbarstige en tegendraadse. Tegen beter weten in schrijft hij een tekst ‘op het ritme van paukenslagen’, een tekst die het monster België open gelijk een mond opvreet.”

Lees de volledige recensie hier.

Momenteel is Olyslaegers samen met Joost Vandecasteele op tournee in het kader van Geletterde Mensen. En via het Citybooks-project van deBuren kun je  twee stadsverhalen van Olyslaegers lezen, een over Utrecht en een over Oostende.

Blijf op de hoogte

Abonneer je op de RSS-feed