Jeroen Olyslaegers krijgt Fintro Literatuurprijs voor ‘meesterlijke roman’ WIL - lees de Ons Erfdeel-recensie

Jeroen Olyslaegers krijgt Fintro Literatuurprijs voor ‘meesterlijke roman’ WIL - lees de Ons Erfdeel-recensie

(...) een ijzersterke oorlogsroman waarin tempo en taligheid hand in hand gaan. Een roman waarin de stad Antwerpen een etterende wond is die nooit volledig heelt zolang haar inwoners zich nog herinneren wat ooit passeerde.

Met die woorden kende de vakjury de Fintro Literatuurprijs 2017 toen aan Jeroen Olyslaegers voor zijn roman WIL. Olyslaegers kreeg ook de publieksprijs.

In zijn Ons Erfdeel-bespreking prees recensent Jan Lensen WIL als volgt:

De complexiteit van de karaktertekening, de naturalistische schetsen van het absurde volksleven in de stad, de huichelarij, de gespleten liefde voor Antwerpen, de laconieke humor, de sarcastische ondertoon en de ambigue gelaagdheid van de vertelling maken van Wil een meesterlijke roman die ons duidelijk maakt dat zijn wie je wilt zijn misschien wel moeilijk is, maar in elk geval heel wat minder onheil veroorzaakt dan niets te willen.

Lees hier de volledige recensie.

Olyslaegers in Ons Erfdeel

Voor WIL publiceerde Olyslaegers onder meer een verhalenbundel (Il faut manger) en vier romans (Navel, Open gelijk een mond, Wij, Winst), waarvan de meeste aan bod zijn gekomen in Ons Erfdeel. Hieronder een overzicht, met link naar de artikelen over en besprekingen van Olyslaegers’ boeken.

•  De mogelijkheid van een ontsporing (2013, nr 1): bespreking van Winst

Michiel Leen schrijft:

“De ontsporing die Winst voorspiegelt, is vooral angstaanjagend omdat ze zo mogelijk is; Olyslaegers hoeft de al te bekende rampscenario’s van een voortschrijdende economische meltdown en Europese desintegratie niet eens zo sterk naar zijn hand te zetten om zijn dystopische vertelling naar een conclusie te leiden. (…) Winst is een boek om bang voor te zijn."

Lees de volledige recensie hier.

•  De beste oplossing voor iedereen (2009, nr 4). Bespreking van Wij.
Jan Lensen schrijft:

“Wij combineert politiek engagement met psychologische diepgang en esthetisch genoegen. Die combinatie ligt in de Vlaamse literatuur niet voor de hand.” 

Lees de volledige recensie hier.

•  “Ik zal u geven wat u zoekt”. Notities over Dutroux in de Vlaamse verbeelding (2004, nr 2) In dit stuk van Bert Bultinck komt Open gelijk een mond aan bod. Lees de volledige tekst hier.

•  Over België, anus mundi (2000, nr 3). Hugo Bousset bespreekt Open gelijk een mond, waarin Olyslaegers onderzoekt hoe de zaak-Dutroux werd ‘gemediatiseerd’ en de grenzen tussen werkelijkheid en fictie compleet vervaagden. Bousset schrijft:

“De roman Open gelijk een mond is belangrijker dan vele andere romans over België, die ofwel politiek correct zijn, ofwel cynisch. In Jeroen Olyslaegers zit dat weerbarstige en tegendraadse. Tegen beter weten in schrijft hij een tekst ‘op het ritme van paukenslagen’, een tekst die het monster België open gelijk een mond opvreet.”

Lees de volledige recensie hier.

Foto © Koen Broos

Blijf op de hoogte

Abonneer je op de RSS-feed