Jonge schrijvers, oude werken - Vicky Francken hoort een hart kloppen onder een harnas: ‘Sier was ik, geen scherm, geen schild’

Met de tentoonstelling 80 jaar oorlog blikt het Rijksmuseum terug op de Opstand die leidde tot de scheiding van de Nederlanden. Op vraag van deBuren wekken achttien jonge auteurs uit Vlaanderen en Nederland elk een artefact uit die expositie tot leven. U kunt al hun teksten op onze blog lezen. Vandaag laat Vicky Francken een harnas zijn hart uitstorten: ‘Nooit zocht iemand heil bij mij.’

Borst- en rugzijde bij een harnas, geheel versierd met gevechtsscènes door anonieme wapensmid, uit eerste helft zeventiende eeuw. Collectie Real Armeria van Patrimonio Nacional in Madrid

 

Luister

Pijn? Ik ken geen pijn.

Tenminste niet zoals mijn broeders en zusters
die werden gedragen in het vuur van de strijd.

Er bonkte geen angst in mijn borst,
maar trots. Fort na fort na fort.

Symbool was ik
en symbool ben ik gebleven.

Wat ziet u als u kijkt naar mij:
opgeheven hoofd, standvastigheid?

Bescherming, ja, tegen de tand des tijds…
Nooit zocht iemand heil bij mij.

Sier was ik, geen scherm, geen schild
gesmeed voor hagelregens.

Al was ik er nog zo op gebrand –
het beleg, de veldslag en de stad –

ik kwam pas achteraf van pas.
Dan mijn drager, de belager.

Manmoedig hield hij vol en vocht
en stond waarvoor hij stond.

En ik? Ik paradeerde en bestond.
Of ik ooit iets overwon …

Dat ik hier lig, dat u naar mij kijkt,
dat ik eindelijk eens spreken mag.

Waarvoor levert u nu strijd?

Ooit was het noodzaak, nu lijkt het mode
geharnast door straten te gaan.

U staart zich blind op mijn waarde
maar u vergist zich, laat mij varen.

Geen bescherming maakt ons mooier.

Stel u open. Geef u over.

 

Wie liever luistert dan leest, vindt hier de door Vicky Francken zelf voorgedragen tekst, zoals die is uitgezonden door het literaire nachtprogramma Nooit meer slapen (VPRO) tijdens de Maand van de Geschiedenis.

© Marianne Hommersom

Vicky Francken (1989) is dichter en vertaler. Ze studeerde Frans en Vertaalwetenschap aan de Universiteit Utrecht en haar gedichten werden gepubliceerd in onder meer Hollands Maandblad, Revisor, Tirade en Het Liegend Konijn. Haar debuutbundel Röntgenfotomodel verscheen in 2017 bij de Bezige Bij. De bundel werd bekroond met de C. Buddingh’-prijs en won de Jo Peters Poëzieprijs 2018.

 

 

Blijf op de hoogte

Abonneer je op de RSS-feed