Juliana’s vergeten oorlog: lezing door biografe Jolande Withuis in Brussel

Morgen, woensdag 10 december 2014, geeft sociologe en antropologe Jolande Withuis een lezing in Brussel over de oorlogsjaren van de toenmalige Nederlandse kroonprinses Juliana. Withuis, verbonden  aan het Nederlandse Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD), schrijft een biografie over Juliana, koningin der Nederlanden van 1948 tot 1980.

Eerder dit jaar lichtte Withuis al een tipje van de sluier met de voorpublicatie Juliana's vergeten oorlog. Dit hoofdstuk uit de volledige biografie handelt over Juliana’s oorlogsjaren en is als apart boekje verschenen bij De Bezige Bij. 

Het beeld van de vroegere Nederlandse koningin is dat zij de oorlogsjaren doorbracht in Canada als een "gewone huisvrouw en moeder" die zich bezighield met de opvoeding van haar kinderen, en wier bijdrage aan de strijd tegen de nazi's bestond uit breien, bloed geven en de verkoop van tweedehandsspulletjes in de Rode-Kruiswinkel.

In werkelijkheid beperkte Juliana's werk zich bepaald niet tot dergelijke deugdzame damesbezigheden. Dit mierzoete beeld doet de inzet van de toenmalige kroonprinses tekort. Juliana was in haar Canadese jaren een actieve ambassadrice van de geallieerde zaak.

Prof. Gustaaf Janssens (KU Leuven), voormalig archivaris van het Belgisch Koninklijk Paleis, heeft het boek van Withuis gelezen en zal er morgen in Brussel een paar vragen bij formuleren.

Deze Nederlandstalige activiteit vindt plaats in de conferentiezaal van het CEGESOMA (Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij), Luchtvaartsquare 29, 1070 Brussel en begint om 14.30u. De inkom is gratis, maar graag vooraf aanmelden via 02/556.92.11 of cegesoma@cegesoma.be.

Jolande Withuis schreef verschillende boeken en bijdragen over de Tweede Wereldoorlog, waarin ze het vooral heeft over gender, trauma en herinnering. Meerdere van haar boeken werden bekroond omdat ze erin slaagt een literaire stijl te koppelen aan sociologische, psychologische en historische invalshoeken.  Zo ontving ze voor haar boek Weest manlijk, zijt sterk. Pim Boellaard 1903-2001. Het leven van een verzetsheld (2008) de Grote Geschiedenis Prijs 2009 en de Erik Hazelhoff Biografieprijs 2010. In 2012 was zij gast bij het programma Zomergasten.

Prof. Em. Gustaaf Janssens was deeltijds hoogleraar aan de KU Leuven, met specialisatie Nieuwe Tijd. Tussen 1988 en 2013 was hij verantwoordelijk voor het Archief van het Koninklijk Paleis.

Deze artikels interesseren je wellicht ook:

Blijf op de hoogte

Abonneer je op de RSS-feed