Literaire update #2: prijzen voor Joost Baars, Murat Isik en Annelies Verbeke

Literaire update #2: prijzen voor Joost Baars, Murat Isik en Annelies Verbeke

In deze tweede literaire update van de week zetten we drie recentelijk bekroonde auteurs op een rijtje (en een piédestal): Joost Baars, Murat Isik en Annelies Verbeke.

 

 

VSB Poëzieprijs voor Joost Baars

Goed een maand geleden kreeg Joost Baars de VSB Poëzieprijs voor zijn debuutbundel Binnenplaats. De jury was onder de indruk:

Deze intense en prachtige gedichten zijn niet minder dan theologische meditaties, zoektochten, of misschien wel openbaringen. Baars’ universum stoort zich niet aan de grenzen tussen populaire cultuur en filosofie. (…) De jury is ervan overtuigd dat dit een boek is dat over vele jaren nog gelezen gaat worden.

Dichter en criticus Ad Zuiderent noemde Binnenplaats in zijn Ons Erfdeel-recensie een debuut “waaraan je de debutant nauwelijks afleest”. Tegelijk wenste hij dat “Baars zich na dit begin al dichtend en verkennend verder van het nest waagt waar hij nu nog te veel omheen blijft cirkelen”.

Lees hier de volledige recensie van Binnenplaats, waarmee Baars de VSB Poëzieprijs afsnoepte van Charlotte Van den Broeck (Nachtroer), Marije Langelaar (Vonkt), Tonnus Oosterhoff (Ja Nee) en Mieke van Zonneveld (Leger).

Deze bekroning voor Baars was trouwens de laatste uitreiking van de VSB Poëzieprijs: het VSBfonds, dat de prijs sinds 1992 ondersteunde, vaart een nieuwe koers waarin voor deze bekroning geen plaats meer is. Twee andere instanties, het Elise Mathildefonds en het Van Beuningen / Peterich-fonds, hebben zich intussen geëngageerd voor een nieuwe “forse prijs voor de beste Nederlandstalige poëziebundel”.

Nederlandse Boekhandelsprijs voor Murat Isik

De Nederlandse Boekhandelsprijs, voor een werk dat volgens de boekverkopers meer aandacht verdient, is toegekend aan Murat Isik voor zijn tweede roman Wees onzichtbaar (2017). Die werd in Ons Erfdeel samen met zijn debuut Verloren grond besproken. Delphine Seghers schreef over Isik en zijn boek:

Hij is niet de man van het experiment of de stilistische verfijning, maar een geboren verteller. (…) Wees onzichtbaar is het verslag van een identiteitscrisis die elke puber meemaakt, maar die in een migratiecontext extra vragen oproept.

Lees hier de volledige bespreking. Isik haalde het van Marjolijn van Heemstra (En we noemen hem, Ons Erfdeel-recensie hier) en Martin Michael Driessen (De pelikaan, recensie in Ons Erfdeel 2/2018).

J.M.A. Biesheuvelprijs voor Annelies Verbeke

Annelies Verbeke heeft met Halleluja dan weer de J.M.A. Biesheuvelprijs gewonnen, een jaarlijkse bekroning van de beste Nederlandstalige korteverhalenbundel. Die werd in 2018 voor de vierde keer uitgereikt (eerder wonnen Maarten ’t Hart, Marente de Moor en Rob van Essen). Uit het juryrapport:

Halleluja is een doorwrochte bundel vol prachtige zinnen, sterke vondsten, geloofwaardige eigenaardigheden en personages om in je hart te sluiten – en soms ver van je vandaan te houden.

In het laatste Ons Erfdeel-nummer van 2017 verscheen een oeuvrestuk over Verbeke. Daarin noemt Lise Delabie Verbekes zopas bekroonde Hallelujah “het voorlopige hoogtepunt van haar oeuvre”:

Het is alsof alle bekende ingrediënten culmineren in deze bundel: zwarte humor, zelfrelativering en zonderlingen die snakken naar een schone lei.

Lees hier het volledige stuk over Verbeke, dat ook in het Frans en het Engels zal verschijnen in onze publicaties Septentrion en The Low Countries, telkens met een selectie vertaalde fragmenten uit het werk van Verbeke.

Nieuwe prijs, nieuwe naam

Tot slot nog een nieuwe prijs en een prijs die van naam verandert. De ECI Literatuurprijs, vorig jaar gewonnen door Koen Peeters en tot en met 2014 nog de AKO Literatuurprijs genoemd, heet voortaan de BookSpot Literatuurprijs omdat de financier, Boekenclub ECI, ook van naam is veranderd naar BookSpot.

En met de Sybren Poletprijs is het Nederlandse taalgebied een literaire bekroning rijker: vanaf de zomer van 2018 wordt die om de drie jaar uitgereikt aan een schrijver, dichter, essayist of toneelschrijver die schrijft in de geest of traditie van de experimentele auteur Sybren Polet (1924-2015). Uit diens nalatenschap wordt de prijs ook gefinancierd. Het prijzengeld bedraagt 35.000 euro, wat van deze bekroning een van de grotere prijzen maakt.

De Sybren Polet Stichting zorgt ook voor de Lokienprijs (vernoemd naar een van Polets personages en goed voor 5.000 euro), die afgelopen januari is toegekend aan het digitale tijdschrift Samplekanon.

Wie Sybren Polet was en wat hij zoal schreef? Dat kun je nagaan op zijn website en in het Ons Erfdeel-archief.

Blijf op de hoogte

Abonneer je op de RSS-feed