Longlist ECI Literatuurprijs bekendgemaakt: lees de Ons Erfdeel-recensies

Mooi nieuws vlak voor Ons Erfdeel vzw aan haar jaarlijkse zomervakantie begint: de ECI Literatuurprijs, opvolger van de AKO Literatuurprijs, heeft zijn longlist bekendgemaakt.

Van de 25 boeken zijn of worden er maar liefst 17 besproken in Ons Erfdeel. Een overzicht, met linken naar de Ons Erfdeel-recensies die al zijn verschenen.

Frank Albers – Caravantis
“Een opmerkelijke, ambitieuze rentree als literair auteur”, schreef Michiel Leen in Ons Erfdeel 1/2015. Lees de recensie hier.

Naomi Rebekka Boekwijt – Hoogvlakte

René ten Bos – Water
“Een hoogst inspirerende leeservaring”, schreef Cyrille Offermans in Ons Erfdeel 1/2015. Lees de recensie hier.

Jeroen Brouwers – Het hout
“Bonaventura is als ik-verteller uitstekend geplaatst om stem te geven aan Brouwers’ aanklacht tegen het katholicisme”, schreef Koen Rymenants in Ons Erfdeel 1/2015. Lees hier de volledige recensie.

Adriaan van Dis – Ik kom terug
“Een boek dat de taaldiscipline van een geoefend schrijver verraadt en op tragikomische wijze naar de kern van het menszijn graaft”, schreef Lut Missinne in Ons Erfdeel 2/2015. Lees hier de volledige recensie van dit boek dat eerder dit jaar al de Libris Literatuur Prijs won.

Stephan Enter – Compassie
“Die verrukkelijke stijl, vol precieze, uitgebreide beschrijvingen die sterke ontroering oproept”, schrijft Maarten Dessing in Ons Erfdeel 4/2015 (november).

Rob van Essen – Hier wonen ook mensen

Ronald Giphart – Harem
“Giphart keert met deze roman terug naar het begin van zijn schrijverschap en geeft sporadisch aan dat hij andere, meer ernstige zijpaden wil inslaan”, schrijft Frank Hellemans in Ons Erfdeel 3/2015 (augustus).

Kees ’t Hart – Teatro Olimpico
“Een slapstickroman die uniek is in de Nederlandse literatuur”, schreef Arnold Heumakers in Ons Erfdeel 2/2015. Lees hier de recensie.

Guido van Heulendonk – En dan, als ik weg ben
“Wederom een fascinerende roman van een schrijver die beslist een groter lezerspubliek verdient”, schrijft Daan Cartens in Ons Erfdeel 4/2015 (november).

Wim Huijser – Dichter bij Dordt (biografie C. Buddingh')
Wordt door Ad Zuiderent besproken in Ons Erfdeel 4/2015.

Marie Kessels – Brullen

Bart Koubaa – De vogels van Europa

Alexander Münninghoff – De Stamhouder

Bert Natter – Remington

Willem Jan Otten – Droomportaal
“Willem Jan Otten is een eigenzinnige verschijning n het landschap van de Nederlandse essayistiek”, schreef G.F.H. Raat in Ons Erfdeel 2/2015. Lees hier de recensie.

Gustaaf Peek – Godin, held
“Het moet toch wel heel raar lopen als Godin, held in 2015 geen grote literaire prijs zal winnen”, schreef Sebastiaan Kort in Ons Erfdeel 1/2015. Lees hier de recensie.

Mark Schaevers – Orgelman
“Wie Mark Schaevers magistraal gecomponeerde Orgelman leest, zal het levenswerk van Nussbaum niet licht vergeten”, schreef Kurt De Boodt in Ons Erfdeel 2/2015 over dit boek dat eerder dit jaar al de Gouden Boekenuil heeft gewonnen. Lees hier de recensie. 

Inge Schilperoord – Muidhond
“De roman stelt niet slechts een heikele kwestie aan de orde, maar maakt een dilemma voelbaar”, schrijft Harold van Dijk in Ons Erfdeel 4/2015 (november.)

Arie Storm – Maans stilte
“Twee van de origineelste romans van de laatste jaren”, schrijft Joost de Vries in Ons Erfdeel 4/2015 (november) over dit boek en zijn voorganger, Luisteren hoe huizen ademen.

Toon Tellegen – Het verlangen van de egel

P.F. Thomése – De onderwaterzwemmer
“Het zal niet meevallen om bij de verrassende ontknoping de ogen droog te houden”, schrijft Arnold Heumakers in Ons Erfdeel 3/2015 (augustus).

Annelies Verbeke – Dertig dagen
“De schrijfster die naam maakte met frisse absurdistische verhalen vol knotsgekke personages en surrealistische gebeurtenissen, heeft met Dertig dagen een schijnbaar klassieke en traditionele roman geschreven”, schrijft Carl De Strycker in Ons Erfdeel 3/2015 (augustus).

L.H. Wiener – In zee gaat niets verloren
“Een zeer geslaagde Wiener”, schrijft Sander Bax in Ons Erfdeel 3/2015 (augustus).

Willem van Zadelhoff – De nachten van Hofman

Deze longlist zal na de zomer worden herleid tot een shortlist van zes boeken. In november weten wie van bovenstaande schrijvers 50.000 euro wint.

Tot slot nog kort een paar andere nieuwtjes over literaire prijzen.

Ook de Libris Geschiedenis Prijs heeft zijn longlist bekendgemaakt. Lees hieronder wie de kanshebbende auteurs zijn.

  • Annegreet van Bergen – Gouden jaren
  • Marc Dierikx – Anthony Fokker
  • Cees Fasseur – Eigen meester, niemand knecht
  • Ewoud Kieft – Oorlogsenthousiasme (wordt besproken in Ons Erfdeel 3/2015, augustus)
  • Alexander Münninghoff – De stamhouder
  • Pepijn Reeser – Desi Bouterse
  • Laura Starink – De schaduw van de grote broer
  • Paul van der Steen – Schampschot
  • W.H. Weenink – Vrouw achter de troon
  • Auke van der Woud – De nieuwe mens

Arjen van Veelen heeft de Jan Hanlo Essayprijs 2015 ontvangen voor de essaybundel En hier een plaatje van een kat.

De Duitse Jenny Erpenbeck en haar Nederlandse vertaalster Elly Schippers hebben de Europese Literatuurprijs 2015 ontvangen voor de roman Een handvol sneeuw.

En Bregje Hofstede (De hemel boven Parijs), Nina Polak (Wij zullen niet te pletter slaan, recensie hier), Franca Treur (De woongroep), Sana Valiulina (Kinderen van Brezjnev) en Niña Weijers (De consequenties, recensie hier) maken kans op de Opzij Literatuurprijs. Wie wint, komen we te weten op 30 augustus tijdens de Uitmarkt in Amsterdam.

En dan rest ons nu enkel u allen een goede vakantie te wensen. Tot in augustus!

Blijf op de hoogte

Abonneer je op de RSS-feed