Mance Post (1925 - 2013)

Begin deze week is in Amsterdam de Nederlandse illustratrice Mance Post overleden. Ze was 88. Mance Post maakte tekeningen voor kinder- en jeugdboeken van onder meer Annie M.G. Schmidt, Toon Tellegen en Guus Kuijer.

In 1946 debuteerde Mance Post als illustratrice. Echt bekend werd ze met de Madelief-serie van schrijver Guus Kuijer, waarvan Met de poppen gooien uit 1975 het eerste boek was. Ze kreeg er meteen een Gouden Griffel voor. Ook haar werk met Toon Tellegen, wiens bekende dierenverhalen ze illustreerde, werd geprezen: in 2006 ontving ze het Zilveren Penseel voor Midden in de nacht.

De ultieme bekroning kwam een jaar later, in 2007, met de toekenning van de eerste Max Velthuijs-prijs (een oeuvreprijs voor kinderillustratoren) aan Mance Post. Ter gelegenheid van die uitreiking schreef Joukje Akveld een artikel over Mance Post in Ons Erfdeel.

“Tekeningen moeten ruimte laten voor de fantasie van het kind”, zo vat Akveld de opvatting van Mance Post kernachtig samen. Het volledige artikel kun je hier lezen.

Blijf op de hoogte

Abonneer je op de RSS-feed