Maud Vanhauwaert wint Hugues C. Pernathprijs 2015 met ‘Wij zijn evenwijdig’

Het is nog even wachten op een officieel perscommuniqué, maar afgaand op dit nieuwsbericht van literair weblog Tzum kunnen we toch veilig zeggen dat de Hugues C. Pernath-prijs 2015 naar Maud Vanhauwaert gaat. De Vlaamse dichteres is komende zondag, 25 oktober, te gast op Un Grand Cru, een literaire matinee van Ons Erfdeel vzw en deBuren.

Vanhauwaert krijgt de Pernath-prijs voor haar tweede bundel, Wij zijn evenwijdig (Querido, 2014), waarover de jury meldt:

Het taalplezier in deze bundel is zeer groot, de beelden en aforismen zijn krachtig, de redeneringen zijn ongewoon, ontregelend, verrassend. Het camera-oog van de dichter laat een verbijsterende, fantastische werkelijkheid zien.

In het eerste Ons Erfdeel-nummer van dit jaar schreef Roel Weerheijm over Vanhauwaerts tweede bundel dit:

'Wij zijn evenwijdig' behoudt iets van de onrust van 'Ik ben mogelijk', al zit de onrust niet in de tekst zelf maar in de inhoud: een stroom mensen passeert de verteller, mensen van wie niet duidelijk is wie ze zijn, wat hun relatie tot elkaar en tot de verteller is. Het maakt de bundel tot een bonte stoet. Er is voldoende gelegenheid voor de verteller om zich tot hen te verhouden en om introspectief te zijn. Een van de gedichten gaat: “Op de schoot van de wenende vrouw ligt een grote klomp deeg. Ze begint te kneden. ‘Dat doe ik altijd als alles dreigt uiteen te vallen. Hoe meer je kneedt hoe beter het kleeft’_” Vanhauwaert kneedde de thematiek en de compositie van haar tweede bundel zorgvuldig en wist tegelijk gretig te blijven.

Lees hier de volledige recensie.

Vanhauwaert, die met een gedicht uit Wij zijn evenwijdig, al de Herman de Coninck-Publieksprijs voor het mooiste gedicht won, haalde het van:

• Annemarie Estor – Dit is geen theater meer (Wereldbibliotheek)
• Lieke Marsman – De eerste letter (Van Oorschot)
• Els Moors – Liederen van een kapseizend paard (Nieuw Amsterdam / het balanseer)
• Runa Svetlikova – Deze zachte witte kamer (Marmer)

De Hugues C. Pernathprijs wordt toegekend aan een Nederlandstalige dichter jonger dan 44 jaar – de leeftijd die dichter Hugues C. Pernath (1931-1975) zelf net niet heeft bereikt. Pernath overleed veertig jaar geleden, daarom bedraagt de prijs dit jaar bij uitzondering 5000 euro. De jury bestond uit Joris Gerits (voorzitter), Gerd Segers, Yves T'Sjoen, Kila van der Starre en Hilde van Looveren.

Blijf op de hoogte

Abonneer je op de RSS-feed