Michiel van de Pol ontvangt tweede Willy Vandersteenprijs op Strip Turnhout

 

Op Strip Turnhout Festival wordt morgenavond 10 december de tweede Willy Vandersteenprijs uitgereikt aan de Nederlandse stripauteur Michiel van de Pol. Die verwerkte zijn vreugde om deze erkenning meteen in een plaat die je hierbij afgebeeld ziet.

Van de Pol krijgt deze prijs, die het beste Nederlandstalige beeldverhaal van 2010-2011 bekroont, voor zijn album Terug naar Johan. Daarin vertelt Van de Pol over zijn jeugdvriendschap met Johan en hoe de puberteit die vriendschap beïnvloedt. 

Schijnbaar nonchalant

In het persbericht prijst de jury de kwetsbare en humoristische manier waarop Van de Pol herkenbare en persoonlijke situaties neerzet. Met een schijnbaar nonchalante eenvoudige stijl creëert Michiel van de Pol meerdimensionale personages van vlees en bloed.” 

Van de Pol is volgens de jury ook “een mooie vertegenwoordiger van de sterke aanwezigheid van de autobiografische graphic novel in Vlaanderen en Nederland”. Daarnaast prijst ze de man ook “als exponent van een stripgeneratie die koppig en met veel doorzettingsvermogen haar eigen ding blijft doen in financieel weinig stimulerende omstandigheden”.

Vlaamse strip in het buitenland

De Willy Vandersteenprijs is goed voor 5.000 euro én voor een tentoonstelling over het winnende album in Nederland en Vlaanderen. Hij is een initiatief van het Vlaams-Nederlands huis de Burenin Brussel en vanStrip Turnhouten de Stripdagen Haarlem, de bekendste stripfestivals van de Lage Landen, waar de prijs ook afwisselend wordt uitgereikt. 

Dit jaar is het dus de beurt aan Turnhout, waar dit weekend voorts heel wat nieuwe albums worden voorgesteld en waar ook nog debatten plaatsvinden, onder meer over de Vlaamse strip in het buitenland en over internationale samenwerking tussen stripfestivals. 

Schrauwen en Evens opnieuw naar Angoulême

De vorige winnaar van de Willy Vandersteenprijs was Brecht Evens. Van hem is onlangs een nieuw album verschenen, De liefhebbers, dat bijzonder goed onthaald wordt in de strippers en dat ook genomineerd is voor de officiële selectie van ’s werelds belangrijkste stripfestival, dat van Angoulême. 

Naast Evens prijkt ook de Vlaamse tekenaar Olivier Schrauwen op die lijst. Dat was overigens vorig jaar ook al zo, en toen won Evens de prijs voor de durf, zoals je hier kon lezen.

Blijf op de hoogte

Abonneer je op de RSS-feed