Nederlandse Openbare Omroep kijkt deze week naar Vlaanderen

Cultura, de cultuurzender van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), richt de blik een week lang (12 tot 16 januari) elke avond zuidwaarts met uitzendingen over de Vlaamse kunst, cultuur en literatuur.

Een en ander gebeurt naar aanleiding van twintig jaar cultureel verdrag Vlaanderen-Nederland, dat in 2015 onder de naam BesteBuren wordt gevierd. Cultura plaatst een week lang Vlaams-Nederlandse creativiteit en samenwerking centraal, en programmeert diverse documentaires over en interviews met Vlaamse kunstenaars, schrijvers en muzikanten.

Op het gebied van literatuur zijn er documentaires over Hugo Claus, de erfgenamen van Elsschot en de banden tussen dichters Richard Minne en Jan van Nijlen. Uitgebreide interviews zijn er met Leonard Nolens over zijn oeuvre, onder meer gefilmd in zijn spartaanse schrijfkamer, en met Saskia de Coster, Peter Terrin en Johan de Boose over hun recentste boeken.

In de documentairereeks ArtMen zoeken David Bade en Jasper Krabbé verbanden tussen een bepaalde stad en de kunst die ze voortbrengt. De aflevering die deze week wordt uitgezonden, brengt hen naar Antwerpen, waar zij praten met de kunstenaars Luc Tuymans, Kati Heck en Fred Bervoets. Ook bezoeken ze het atelier waar de Belgische kunstenaar/dromer/fantast Panamarenko opgroeide, woonde en werkte, en dat hij nu aan het M HKA heeft geschonken. Over Panamarenko, van wie nu een expo loopt in het M HKA, is ook een aparte documentaire te zien.

Naast beeldende kunst en literatuur is er ook ruimte voor dans (Sidi Larbi Cherkaoui), film (Meisje van Dorothée Van den Berghe) en theater (Elsie de Brauw), maar we wijzen hier toch ook graag op de muzikale uitzendingen.

Naast de College Tour met wereldster-in-wording Stromae en de docu over een van diens voorbeelden, Jacques Brel, verdient zeker de uitzending van Loladamusica over Luc De Vos uw aandacht. De Vos, die eind 2014 onverwacht overleed, was zanger en liedjesschrijver van Gorki en auteur van diverse boeken, waarvan de roman Paddenkoppenland (2014) de recentste is. Loladamusica sprak de authentieke, unieke en veel complexere dan vaak gedachte De Vos in 2000, toen zijn roem in Vlaanderen een hoogtepunt bereikte. Deze uitzending is ook online te bekijken:

Jammer is wel dat de overige, hierboven vermelde uitzendingen door een rechtenkwestie niet in Vlaanderen te zien zijn. Nederlanders hebben dan weer het geluk dat elke uitzending minstens vier keer herhaald wordt. Bekijk hier het volledige uitzendschema.

Afbeelding © Tjarko van der Pol, SaltyStock

Blijf op de hoogte

Abonneer je op de RSS-feed