Nele Hendrickx volgt Leen van Dijck als directeur van het Antwerpse Letterenhuis

Nele Hendrickx volgt Leen van Dijck als directeur van het Antwerpse Letterenhuis

Op 25 juni begint De Geus-uitgever Nele Hendrickx (1976) als directeur van het Antwerpse Letterenhuis, het geheugen van de Vlaamse literatuur. Ze volgt er Leen van Dijck op, die het Letterenhuis de voorbije decennia leidde en op 1 juni met pensioen gaat.

Nele Hendrickx studeerde Romaanse taal- en letterkunde in Antwerpen en Madrid en Latijns-Amerikaanse literatuur in Londen, werkte bij het KunstenFESTIVALdesArts in Brussel, bij de Taalunie en bij de Vlaamse openbare omroep. Bij radiozender Klara legde ze zich toe op literatuur, en ze was ook actief bij televisiezender Canvas.

In 2008 begon Hendrickx bij uitgeverij De Geus, eerst als redacteur voor Franse en Nederlandse literatuur, van 2012 tot 2013 als hoofdredacteur vertaalde literatuur en sinds 2013 als uitgeefster Nederlandse en vertaalde fictie en non-fictie. Ze zorgde ervoor dat de uitgeverij in volle overname met een nieuw elan op koers bleef. Wie haar bij De Geus vervangt, is nog niet bekend.

In 2017 was Hendrickx een van de sprekers op onze Staat van de Unie over uitgeven in de Lage Landen. Een verslag van dat debat kun je hier lezen.

Nele Hendrickx in gesprek met Clairy Polak tijdens Het Boekenbal der Lage Landen van Ons Erfdeel en deBuren / Foto Marianne Hommersom

Nele Hendrickx in het persbericht over haar aanstelling bij het Letterenhuis:

Ik ben overtuigd van de kracht en de betekenis van ons cultureel erfgoed voor de maatschappij van vandaag en morgen en zie enorm veel potentieel om het Letterenhuis nog meer op de kaart te zetten. Ik wil er samen met het team graag een breed toegankelijke en bruisende plek van maken, waar veel mensen terecht kunnen voor kennis, inspiratie en plezier.

Het Letterenhuis, waar momenteel een expositie over Hugo Claus is te zien, is vaak aan bod gekomen in Ons Erfdeel: ter gelegenheid van de 70ste en de 75ste verjaardag, in een bredere beschouwing over het literaire erfgoed in Vlaanderen en in een artikel waarin het werd vergeleken met zijn Nederlandse evenknie, het Literatuurmuseum in Den Haag.

Blijf op de hoogte

Abonneer je op de RSS-feed