Nieuw bij Ons Erfdeel vzw: Septentrion 3/2014 en De Franse Nederlanden 39

Een drukke week bij Ons Erfdeel vzw, want zopas zijn twee nieuwe publicaties verschenen: een nummer van het Franstalige tijdschrift Septentrion en de 39ste editie van het jaarboek De Franse Nederlanden – Les Pays-Bas Français.

Oorlogsnummer
Het derde Septentrion-nummer van 2014 bevat een extra dossier over de Eerste Wereldoorlog, die honderd jaar geleden begon. Hoofdredacteur Luc Devoldere bezocht de Duitse oorlogskerkhoven in West-Vlaanderen, en beschrijft de bijzondere, ingetogen sfeer die je daar aantreft. Die is heel anders dan op de bekendere Britse oorlogskerkhoven in de Westhoek.

Daarnaast tref je in dit nummer ook een bloemlezing aan van proza over WO I uit de Nederlandse, Franse, Duitse én Engelse literatuur, met fragmenten uit de oeuvres van Stefan Hertmans, Erwin Mortier, Marguerite Yourcenar, Maxence van der Meersch, Robert Graves, Ellen N. la Motte en Ernst Jünger.

Dankzij de steun van het federale organisatiecomité voor de herdenking van de Eerste Wereldoorlog telt Septentrion uitzonderlijk 112 pagina’s in plaats van 96.

Ook nog in dit nummer: een kritische doorlichting van het Amsterdamse Rijksmuseum als venster op de Nederlandse (kunst)geschiedenis; een beschouwing over fotograaf Harry Gruyaert; een artikel over de Lage Landen als bloeiende wijnregio; en een tekst over prostitutie in Vlaanderen en Nederland. Dat laatste stuk kun je hier integraal lezen.

De volledige inhoudstafel van Septentrion 3/2014 staat hier.

De Franse Nederlanden
Ook in het 39ste Jaarboek De Franse Nederlanden / Les Pays-Bas Français (over Noord-Frankrijk en zijn relaties met het Nederlandse taalgebied) is er aandacht voor de Eerste Wereldoorlog. Wim Chielens belicht de komende jaren telkens een minder bekend aspect van de grote wereldbrand. In deze editie bezoekt hij het vergeten front tussen Armentières en Béthune. Daarnaast zijn er ook fragmenten opgenomen uit het dagboek van de priesterstudent Jérôme Verdonck, die in de laatste dagen van augustus 1914 van Boeschepe naar de kazerne van Duinkerke trok. Piet Chielens van In Flanders Fields Museum leidt de fragmenten in.

Modern vlas

Andere blikvangers zijn het artikel over de “meesterlijke kalligraaf” Mahjoub Ben Bella (een kunstenaar die in zijn monumentale werken zijn Algerijnse roots vermengt met westerse invloeden); het onderzoek naar de economische en cultuurhistorische betekenis van de vlasplant, die vandaag nog in ultramoderne toepassingen wordt gebruikt; de persoonlijke getuigenis van de Nederlander Jeroen Stam, die bij de toeristische dienst van Noord-Frankrijk werkt en het aanbod voor bezoekers uit Nederland en Vlaanderen uitbouwt; de vraag naar de toekomst van het grote Europees kanaalproject Seine Noord; Philippe Nobles beschouwing over het universitair onderwijs van het Nederlands in Noord-Frankrijk en zijn voorstellen om dat aantrekkelijker te maken; een portret van het karaktervolle stadje Sint-Winoksbergen (Bergues) en de studie over de nauwe historische banden tussen het socialisme in Vlaanderen (meer bepaald Gent) en Noord-Frankrijk tijdens de negentiende eeuw.

Hier vind je de korte inhouden van alle artikelen en hier kun je het jaarboek aankopen.

Blijf op de hoogte

Abonneer je op de RSS-feed