Ons Erfdeel 2/2014: Bas Heijne en Paul De Hert over privacy - Stefan Hertmans - Anne Vegter - Erwin Olaf

Het tweede Ons Erfdeel-nummer van 2014 is uit. Hier vind je de inhoudstafel en hier kun je het nummer aankopen.

"Het gaat heel goed met onze privacy"
Het openingsartikel is het jaarlijkse dubbelinterview. Essayist Bas Heijne en jurist Paul De Hert gaan in gesprek over privacy, een thema dat sinds de onthullingen van Edward Snowden niet meer is weg te denken uit het publieke debat, zie onlangs nog de berichten over Google, dat door het Europees Hof voor Justitie op de vingers is getikt, en over de hackings bij de Belgische overheid.

"Het gaat heel goed met onze privacy", zegt De Hert verrassend genoeg in het het interview. "Privacy is ook je kunnen ontwikkelen. Het is de vrijheid om je als individu te ontplooien. En ik heb het gevoel dat het daarmee niet zo slecht gaat", licht hij toe. Heijne plaatst kanttekeningen bij wat De Hert zegt: "Volgens mij is het idee van privacy heel erg veranderd. Grof samengevat: je hebt de persoonlijke levenssfeer en de publieke levenssfeer, en er is er een tendens (...) om te zeggen: nee, de privésfeer is onderdeel van de publieke sfeer.  (...) De grens tussen privé en publiek wordt bedreigd of zelfs opgeheven.”

Daarnaast vindt u vooraan in het nummer nog elf andere uitgebreide artikelen, waarvan we er hieronder een paar toelichten.

Essay van Stefan Hertmans
Stefan Hertmans, winnaar van de Vlaamse Cultuurprijs voor Proza, schrijft een essay over de “melancholische soldaat” Karel Dierickx, die “met een vasthoudendheid en consistentie die aan Morandi doen denken, een schilderkunstig oeuvre heeft uitgebouwd dat uitblinkt in omzichtigheid en sensibiliteit”.

Dichter des Vaderlands
De Nederlandse Dichter des Vaderlands, Anne Vegter, krijgt een mooi portret door Erik Lindner. “Alles wat Anne Vegter schrijft, getuigt van een scherp menselijk inzicht en in iedere tekst is er sprake van een fikse portie theatraliteit - in wat voor genre ook geschreven.”

De toekomst van het Nederlands
Wim Couwenberg ziet met lede ogen aan dat het Engels steeds meer oprukt als wetenschaps- en onderwijstaal.

Het hoge spel van Erwin Olaf
Tineke Reijnders noteert hoe Erwin Olaf in zijn foto’s de gekte van het leven viert en daarbij erg hoog inzet.

Els Witte over orangisme in België
Later deze maand verschijnt haar boek Het verloren koninkrijk. Het harde verzet van de Belgische orangisten tegen de revolutie van 1830 (1828-1850), maar voor Ons Erfdeel synthetiseerde Els Witte nu al haar onderzoek naar het orangisme in België. De bestaande beeldvorming wordt grondig gecorrigeerd en aangevuld.

Ondergang van het boekenvak?
Waarom laat Singel Uitgevers zich in godsnaam in met self-publishing, vraagt Maarten Dessing zich af. Onder dit dochterbedrijf van WPG Uitgevers vallen uitsluitend uitgevers van onverdachte literaire reputatie: Querido, Nijgh & Van Ditmar, Athenaeum-Polak & Van Gennep en De Arbeiderspers. En dan start Singel Uitgevers samen met internetboekhandel Bol.com en Mijnbestseller.nl, de bouwer van het publicatieplatform, plots met Brave New Books, een platform waarmee iedere schrijver zijn of haar boek te koop kan aanbieden zonder tussenkomst van een uitgeverij. Waarom? De beweegreden van Singel-directeur Paulien Loerts simpel. Met Brave New Books wil ze verdienen aan een interessante markt, zegt Dessing.

Zijn bevindingen kun je hier alvast nalezen.

Tussen emotie en literatuur
Autobiografische boeken gaan over werkelijk gebeurde feiten en reële ervaringen, maar ze willen tegelijk ook literatuur zijn, een hoedanigheid die vele lezers verbinden met verzonnen gebeurtenissen. De spanning tussen die twee eigenschappen en de vraag in hoeverre het vertelde echt gebeurd is, bepalen in vele gevallen mede de waardering voor het boek. Dat geldt in het bijzonder voor auteurs die over een rouwproces schrijven. Lut Missinne gaat hoe de auteurs van dergelijke autobiografische boeken en hun critici met het moeilijke evenwicht tussen persoonlijke ervaring en literaire verwerking omgaan.

25 boekrecensies
Nog meer literatuur vind je in de uitgebreide Boeken-rubriek, met 25 recensies, onder meer van de intussen bijna beruchte W.F. Hermans-biografie van Willem Otterspeer.

Blijf op de hoogte

Abonneer je op de RSS-feed