P.C. Hooftprijs 2011 voor journalist Henk Hofland

Hendrik Jan Anton Hofland ontvangt een van Nederlands hoogste literaire onderscheidingen, de P.C. Hooftprijs. Aan de prijs is een bedrag van 60.000 euro verbonden.

De jury motiveert haar beslissing in een artikel op de website van het NRC Handelsblad: “Niemand hier te lande heeft de afgelopen zestig jaar zo nauwlettend en tegelijk zo gedistantieerd, zo scrupuleus en tegelijk met zoveel sprezzatura én met een van ijzeren discipline getuigende volharding en continuïteit de maatschappelijke toestand gepeild.”

Op de voorpagina van diezelfde krant klinkt het vandaag zo: “De paradox van Hoflands zowel gedistantieerde als geëngageerde houding wordt opgelost in de subtiliteit en souplesse van zijn virtuoze omgang met het woord.”

Columns

Hofland (°1927, Rotterdam) is een journalist, columnist, commentator, essayist en romancier met een lange staat van dienst. Zo was hij ooit hoofdredacteur van de Nieuwe Rotterdamsche Courant, die later zou opgaan in NRC Handelsblad. Voor die krant schrijft Hofland nog elke week een column, net als voor het weekblad De Groene Amsterdammer

Voor NRC schrijft Hofland ook nog eens elke week een column onder het pseudoniem S. Montag. Die kronieken, “Overpeinzingen” genaamd, zijn eerder dit jaar in boekvorm verschenen.

Hofland heeft overigens een veertigtal boeken op zijn naam staan, waaronder ook enkele romans en zelfs een kinderboek.

Hij geldt ook als een kenner van New York, waar hij regelmatig verblijft in het iconische Chelsea Hotel, en van Oost-Europa.

Journalist van de eeuw

Zijn bekendste publicatie blijft echter Tegels lichten uit 1972, dat je via de link integraal kunt lezen. In dat boek, met de ondertitel Of ware verhalen over de autoriteiten in het land van de voldongen feiten, is hij zeer kritisch over enkele destijds zeer heikele Nederlandse kwesties, waaronder de dekolonisatie van Indonesië. 

Sindsdien is zijn reputatie als gedegen én te duchten journalist definitief gevestigd. In 1999 is hij dan ook uitgeroepen tot journalist van de eeuw

Prijs

De P.C. Hooft-prijs, die elk jaar wordt uitgereikt, afwisselend voor proza, essayistiek en poëzie, is misschien wel de ultieme bekroning voor Hofland, een man die toch al een behoorlijk indrukwekkende trofeekast heeft. 

Op 19 mei 2011, twee dagen voor de sterfdag van de naamgever van de prijs, dichter P.C. Hooft, zal Hofland de prijs in ontvangst nemen.

Blijf op de hoogte

Abonneer je op de RSS-feed