Paul Van den Abeele (1929-2014), pionier van de Vlaamse fotojournalistiek

Luc Devoldere, hoofdredacteur van alle publicaties van Ons Erfdeel vzw, haalt herinneringen op aan de onlangs overleden fotograaf en beeldend kunstenaar Paul Van den Abeele (1929-2014).

Ik zag hem het eerst in Amsterdam. De krant had me in de jaren 1980 uitgestuurd om Alberto Moravia te interviewen. De schrijver was toen al een bekendheid.

Dat betekende dat een meute persfotografen was neergestreken in hotel Ambassade. De oude schrijver liet zich collectief interviewen en fotograferen.

Een kleine man met een stevige baard zag het monkelend aan, en nam vanuit de tweede linie een, twee, maximum drie beelden. Een van die beelden stond de volgende week in De Standaard der Letteren. Een feilloos portret.

Paul Van den Abeele (Aalst, 1929) heeft als persfotograaf vele groten der aarde in de tweede helft van de twintigste eeuw voor zijn lens zien passeren.

“I have dined with kings, I have been offered wings and I have never been too impressed.” (Bob Dylan).

Eigenlijk schatte hij zijn werk niet hoog in. Foto’s nemen was zijn beroep. Schilderen zijn roeping. En toch zal hij om zijn foto’s herinnerd worden.

Hij gaf ons het archetypische portret van Willem Elsschot en Marguerite Yourcenar. 

Zijn foto van Hugo Claus en Sylvia Kristel in het Parijs van de jaren 1970 toont ons de Vlaamse dandy in zijn moment de gloire, maar het is vooral de softporno-actrice die ons in al haar onbevangenheid weerloos aankijkt.

Met een foto van een Vic Anciaux, die tijdens een grimmige Voerbetoging bezwerend tussen de militanten en de politie gaat staan, legde hij het communautaire conflict in dit land vast.

Zijn foto van Louis Paul Boon, die hij als geen ander kende, gekscherend aan de praat met een Aalsterse vrouw, toont ons het weerloze genie met te korte beentjes.

Ik zou zo kunnen doorgaan. Paul Van den Abeele was een pionier van de Vlaamse fotojournalistiek. Een verslaggever pur sang. Hij versloeg de werkelijkheid. In de twee betekenissen van het woord.

Luc Devoldere

Blijf op de hoogte

Abonneer je op de RSS-feed