Peter Verhelst wint Herman de Coninckprijs en Hester Knibbe krijgt VSB Poëzieprijs

Vorige week, bij de start van de vandaag eindigende Poëzieweek, zijn zowel de VSB Poëzieprijs voor beste Nederlandstalige dichtbundel als de Herman de Coninckprijs 2015 voor beste Vlaamse dichtbundel van het afgelopen jaar uitgereikt. Die laatste bekroning ging naar Peter Verhelst voor Wij, totale vlam, Hester Knibbe kreeg de VSB Poëzieprijs voor haar bundel Archaïsch de dieren.

Herman de Coninckprijs
De beste Vlaamse dichtbundel van het afgelopen jaar is dus Peter Verhelsts Wij, totale vlam, waarin "de grote thematiek van vergankelijkheid, van ruimte, tijd, geluk en liefde (...) met veel lef en superieure taal trefzeker op de kop getikt wordt", aldus de jury in haar rapport.

De jury bejubelt Verhelst ook omdat hij "grote thema’s, waar menig dichter uit angst voor het gewicht behendig omheen zeilt, rechtstreeks, haast cinematografisch precies en kwetsbaar dicht benadert". Daarenboven ontstijgt Verhelst met deze dichtbundel volgens de jury "alle heersende stromingen, smaken, stijlen en modes en creëert daarmee een taaluniversum dat zowel persoonlijk als alomvattend is".

De bundel Wij, totale vlam is niet besproken in Ons Erfdeel, maar Verhelsts eerdere werk kreeg regelmatig aandacht, zoals je hier kunt zien.

Het is al de tweede keer dat Verhelst de Herman de Coninckprijs in ontvangst mag nemen: eerder won hij in 2009 de prijs voor zijn dichtbundel Nieuwe sterrenbeelden.

Verhelst haalde het van vier andere genomineerden: Geert Buelens (Thuis, besproken in Ons Erfdeel 3/2014), Leonard Nolens (Opzichtige stilte, besproken in Ons Erfdeel 1/2015), Els Moors (Liederen van een kapseizend paard, besproken in Ons Erfdeel 3/2014) en Maud Vanhauwaert (Wij zijn evenwijdig, beproken in Ons Erfdeel 1/2015).

Naast Peter Verhelst vielen er ook twee andere dichters in de prijzen. Zo won Runa Svetlikova de Debuutprijs voor Deze zachte witte kamer en bekroonde de jury Maud Vanhauwaert met de Publieksprijs voor het mooiste gedicht. Ter gelegenheid van Gedichtendag is het gedicht van Maud Hauwaert als poster uitgebracht en hier ook als pdf beschikbaar.

VSB Poëzieprijs

Een dag nadat Peter Verhelst werd geprezen voor zijn werk, werd ook Hester Kribbe tijdens een feestelijke avond bekroond voor haar dichtbundel Archaïsch de dieren. De jury roemde Knibbes "stevige, klankrijke en toch hoogst hedendaagse vorm en taal waarmee ze in staat is grote vragen te stellen – waartoe zijn wij op aarde, hoe kunnen we samen leven terwijl er zoveel 'wonden op de wereld' zijn, hoe kunnen we onze doden herdenken – zonder dat ze topzwaar worden of bezwijken onder hun eigen gewicht".

Daarnaast was de jury ook speciaal ingenomen met de "sterke samenhang en dwingende stuwende kracht in deze belangrijke bundel, die de mens tot zijn ontgoochelende kern terugbrengt en vervolgens warm omhelst".

Archaïsch de dieren is niet besproken in Ons Erfdeel. Wel werd het volledige oeuvre van Knibbe onlangs behandeld door Dirk De Geest, die haar werk bestempelde als “ongemeen rijk en boeiend”. Lees hier de volledige tekst.

Ook de dichters Piet Gerbrandy (Vlinderslag, besproken in Ons Erfdeel 2/2014), Sasja Janssen (Ik trek mijn species aan), Alfred Schaffer (Mens Dier Ding, besproken in Ons Erfdeel 4/2014, winnaar van de Awater Poëzieprijs) en Peter Verhelst (Wij, totale vlam) maakten kans op deze jaarlijkse prijs voor Nederlandstalige poëzie.

Blijf op de hoogte

Abonneer je op de RSS-feed