Pieter Boskma, Geert van Istendael, Ilja Leonard Pfeijjfer, Toon Tellegen en Maud Vanhauwaert maken kans op VSB Poëzieprijs 2016

De jury van de VSB Poëzieprijs heeft afgelopen week vijf bundels genomineerd voor deze bekroning. Het gaat om deze werken:

  • Pieter Boskma – Zelf (De Bezige Bij)
  • Geert van Istendael – Het was wat was (Atlas Contact)
  • Ilja Leonard Pfeijffer – Idyllen (De Arbeiderspers). Voor deze bundel heeft Pfeijffer deze week nog de Jan Campert-prijs gekregen, zoals je hier kunt lezen.
  • Toon Tellegen – De werkelijkheid (Querido)
  • Maud Vanhauwaert – Wij zijn evenwijdig _ (Querido). Voor deze bundel heeft Vanhauwaert vorige maand de   Hugues C. Pernath-prijs 2015 gekregen, zoals je hier kon lezen. Met een gedicht uit Wij zijn evenwijdig_ won Vanhauwaert ook al de Herman de Coninck-Publieksprijs voor het mooiste gedicht. In Ons Erfdeel schreef Roel Weerheijm dit over Vanhauwaerts tweede bundel:

'Wij zijn evenwijdig' behoudt iets van de onrust van 'Ik ben mogelijk', al zit de onrust niet in de tekst zelf maar in de inhoud: een stroom mensen passeert de verteller, mensen van wie niet duidelijk is wie ze zijn, wat hun relatie tot elkaar en tot de verteller is. Het maakt de bundel tot een bonte stoet. Er is voldoende gelegenheid voor de verteller om zich tot hen te verhouden en om introspectief te zijn. Een van de gedichten gaat: “Op de schoot van de wenende vrouw ligt een grote klomp deeg. Ze begint te kneden. ‘Dat doe ik altijd als alles dreigt uiteen te vallen. Hoe meer je kneedt hoe beter het kleeft’_” Vanhauwaert kneedde de thematiek en de compositie van haar tweede bundel zorgvuldig en wist tegelijk gretig te blijven.

Lees hier de volledige recensie.

Politiek engagement

De jury selecteerde de bovenstaande bundels uit een lijst van 114 “zeer diverse en kwalitatief hoogstaande” inzendingen, waaruit “ontegenzeggelijk de vitaliteit van de poëzie spreekt”. Ook viel het de jury op dat er een tendens is van expliciet politiek engagement “in de vorm van kritische reflectie op de economische en ecologische crises”, naast bekende thema’s als de zoektocht naar de eigen identiteit, het spel met werkelijkheid en verbeelding en het verlangen naar taalkunst.

Ook leunden veel dichters op het werk van hun voorgangers “om op toch weer verrassende wijze betekenis te geven aan de wereld van vandaag”.

De vijf genomineerde werken zijn volgens de jury “de beste Nederlandstalige dichtbundels van het afgelopen jaar”, maar er kan er maar één de allerbeste zijn. Wie dat wordt, weten we op 27 januari 2016, aan de vooravond van de Poëzieweek 2016.

Blijf op de hoogte

Abonneer je op de RSS-feed