Poëziecentrum viert tachtigjarige Mark Insingel

Op 3 mei van dit jaar is de Vlaamse schrijver Mark Insingel (in 1935 als Marcus Donckers geboren in Lier) tachtig geworden.

Het Poëziecentrum in Gent viert die verjaardag op zaterdag 23 mei. Tijdens een hommage aan Insingel nemen deze collega-dichters, vrienden en bewonderaars het woord: Monika van Paemel, Jan H. Mysjkin, Bart Meuleman, Roland Jooris, Renaat Ramon en Joost Baars.

Het volledige programma staat hier.

Mark Insingel in Ons Erfdeel

De inleiding in het Poëziecentrum gebeurt door Lars Bernaerts, die in het pas verschenen Ons Erfdeel-nummer een uitgebreid artikel wijdt aan het oeuvre van Insingel:

Zeggen dat deze of gene literaire auteur een unieke stem heeft, is niet alleen een cliché, het is ook een pleonasme, misschien zelfs een tautologie. Wat is een auteur? Iemand met een unieke schriftuur. Hoe noem je iemand met een eigen schriftuur? Een auteur. Voor Mark Insingel (Mark Donckers, °1935) is zo’n clichématige cirkelredenering niettemin perfect op haar plaats. Insingel heeft een unieke stem in de Nederlandse literatuur, en bovendien berust die eigenheid voor een groot deel in het consequente gebruik van circulariteit als esthetisch principe en in de bewerking van clichés. Ik voeg er een al te waar cliché aan toe: het werk van Insingel heeft nog onvoldoende aandacht gekregen. Wie zijn werk leest, bekijkt of beluistert, merkt niettemin meteen hoe het de aandacht op een aparte, begeesterende manier in lussen weet te vangen.

Hier kun je het artikel over Insingel aankopen. Ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag hebben we op onze website alles bijeengebracht wat in de loop der jaren over Insingel is gepubliceerd in Ons Erfdeel. Alle artikelen, op het recentste na, zijn online te lezen via www.onserfdeel.be/mark-insingel.

Tentoonstelling

Tegelijk met de hommage opent op de zolder van Poëziecentrum een tentoonstelling met grafisch werk van Patrick Coenye, die eerder al exposeerde met grafiek die is geïnspireerd op Insingels poëzie. Coenye presenteert ook een bibliofiele gelegenheidsuitgave met enkele markante werken uit het oeuvre van Insingel, gekozen door de dichter zelf. De tentoonstelling  loopt tot en met 15 juni.

Blijf op de hoogte

Abonneer je op de RSS-feed