Prijzen voor Idwer de la Parra, Alfred Birney en Connie Palmen, nominaties voor Lize Spit, Jeroen Olyslaegers, Marja Pruis, Arnon Grunberg en Walter van den Berg

Prijzen voor Idwer de la Parra, Alfred Birney en Connie Palmen, nominaties voor Lize Spit, Jeroen Olyslaegers, Marja Pruis, Arnon Grunberg en Walter van den Berg

Eerder deze week kondigde de organisatie van de Libris Literatuurprijs haar shortlist aan: zes titels die volgens de vakjury de beste van het afgelopen jaar zijn. Van alle genomineerden verschenen recensies in Ons Erfdeel: 

Schuld - Walter van den Berg (DasMag)

De tolk van Java - Alfred Birney (De Geus)

Moedervlekken - Arnon Grunberg (Lebowski)

Wil - Jeroen Olyslaegers (De Bezige Bij )

Zachte riten - Marja Pruis (Prometheus)

Het smelt - Lize Spit (Das Mag)

Op 8 mei zal de vakjury, samengesteld uit Janine van den Ende, Kees ’t Hart, Michel Krielaars, Anna Luyten en Marrigje Paijmans, de winnaar bekendmaken. De zes auteurs die nog kans maken op de Libris Literatuurprijs 2017 ontvingen voor hun nominatie elk 2.500 euro.

Fintro Literatuurprijs en ANV Debutantenprijs

Onder anderen Stefan Hertmans en A.F.Th. van der Heijden grepen naast de Libris-nominatie, zij maken wel nog kans op de Fintro Literatuurprijs die op 6 april haar shortlist zal aankondigen.

Opvallend is dat vijf van de zes titels op de Libris-shortlist ook op de longlist van de Fintro Literatuurprijs 2017 staan: alleen Schuld van Walter van den Berg verscheen niet op die laatste lijst.

De veelgeprezen debuutroman Het smelt van Lize Spit staat zowel in de shortlist van de Libris als de longlist van de Fintro Literatuurprijs, en werd vorige week nog eens genomineerd voor de longlist van de ANV Debutantenprijs 2017. Een andere opvallende naam op die lijst is Roos van Rijswijk, die met Onheilig vorig jaar al de Anton Wachterprijs won.  Lees hier de Ons Erfdeel-recensie van Onheilig.

Henriette Roland Holst-prijs voor alfred birney

Ook De tolk van Java van Alfred Birney wordt goed ontvangen. Naast de nominatie voor de shortlist van de Libris, won hij maandag de Henriette Roland Holst-prijs 2017, een driejaarlijkse prijs uitgereikt door de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde (MdNL). Birney won de prijs omwille van zijn “sociale bewogenheid” en “literaire niveau”.

In De tolk van Java schrijft Alfred Birney over racisme, identiteit, trauma’s en de bloedige strijd van Nederland tegen de onafhankelijkheid van Indonesië. Recensent Jaap Grave noemt het in Ons Erfdeel ‘een rijke roman’ die een rilling bij de lezer teweegbrengt. Geen zoete nostalgie, wel het ‘belangrijkste boek’ van Birney tot nu toe. Lees hier de volledige recensie.

LUCY B. EN C.W. VAN DER HOOGT-PRIJS VOOR IDWER DE LA PARRA

De MdNL kende maandag nog een prijs toe, de Van der Hoogt-prijs 2017 voor Grond, de eerste dichtbundel van Idwer de la Parra (2016, De Bezige Bij). De Van der Hoogt-prijs is een jaarlijkse stimuleringsprijs voor afwisselend proza en poëzie en wordt uitgereikt aan een auteur van wie de afgelopen jaren een eerste of tweede titel is verschenen.

In Ons Erfdeel 1/2017 verscheen een recensie van Grond, waarin Bram Lambrecht schreef: “Grond [is] een debuut dat van de eerste tot de laatste bladzijde weet te boeien en een eigenzinnige positie bekleedt in de Nederlandse poëzieproductie van vandaag”.

INKTAAP VOOR CONNIE PALMEN

De winnaar van de Libris Literatuurprijs 2016 was Connie Palmen met Jij zegt het. Voor haar roman over de noodlottige liefde tussen de dichters Ted Hughes en Sylvia Plath ontving ze vorige week de Inktaap 2017, uitgereikt door meer dan 1.500 scholieren uit Nederland, Vlaanderen, Suriname, Curaçao en Aruba.

Lees hier de Ons Erfdeel-recensie.

Blijf op de hoogte

Abonneer je op de RSS-feed