Prijzen voor Marja Pruis, Kevin Absillis en het balanseer

Er is weer een aantal literaire prijzen uitgereikt. Werden bekroond: Marja Pruis (foto) voor de essaybundel Kus me, straf me; Kevin Absillis voor Vechten tegen de bierkaai, over uitgeefster Angèle Manteau; uitgeverij het balanseer voor haar hele fonds.

Pruis: Jan Hanlo Essayprijs
Marja Pruis is romancière (o.a. Atoomgeheimen en De vertrouweling), biografe (De Nijhoffs of de gevolgen van een huwelijk) en literair critica en journaliste voor De Groene Amsterdammer. Ze zette deze drie verschillende petten op voor Kus me, straf me, een essaybundel waarin ze onderzoekt wat literatuur tot literatuur maakt. Een terugkerend thema in de bundel is de spanning tussen schrijven en schaamte, toedekken en onthullen, intimiteit en openbaarheid. Volgens de achterflap is Kus me, straf me "een prikkelende combinatie van literatuur- en zelfbeschouwing, van fictie en non-fictie".

De jury van de Jan Hanlo Essayprijs is het daarmee eens: “‘In haar boek bespeelt Pruis virtuoos verschillende literaire registers. Met verve rekt ze de grenzen van het genre van het essay tot het uiterste op. Ook de lezer voor wie haar onderwerpen strikt onbekend terrein zijn, verleidt ze dankzij haar verademend toegankelijke stijl”, klinkt het in het juryverslag. Pruis wint 7.000 euro en een beeldje.

Begin dit jaar publiceerde Pruis het boek Als je weg bent, waarin ze probeert door te dringen in het werk en leven van de Vlaamse schrijfster en filosofe Patricia de Martelaere. Eerder  Lees hier de Ons Erfdeel-recensie van Pruis’ eerste vier boeken.

Absillis: Pil-van Gastelprijs
Kevin Absillis is literatuurwetenschapper, doceert aan de Universiteit Antwerpen en publiceert regelmatig opiniestukken in Vlaamse kranten en tijdschriften (waaronder Ons Erfdeel). Daarnaast is hij ook auteur van het boek Vechten tegen de bierkaai. Over het uitgevershuis van Angèle Manteau (1932-1970), waarvoor hij zopas de  de driejaarlijkse Pil-van Gastelprijs voor Geschiedenis kreeg.

Deze prijs (uitgereikt door het Archief-, Documentatie- Onderzoekscentrum ADVN en goed voor 6.000 euro) bekroont een historische studie over een aspect van de Vlaamse Beweging, bij voorkeur een biografische studie van een figuur of een monografische studie.

In Vechten tegen de bierkaai toont Absillis aan de hand van uitgebreid bronnenmateriaal hoe Manteau zich als uitgeefster wist te weren in een cultuurlandschap dat geen al te hoge pet op had van de Vlaamse Letteren.

Lees hier de Ons Erfdeel-recensie van Absillis’ boek.

het balanseer: Lokienprijs
Er is tot slot ook een uitgeverij in de prijzen gevallen: het balanseer uit Aalst kreeg de tweede Lokien Prijs, uitgereikt door de Stichting Sybren Polet, die de Nederlandstalige literatuur wil bevorderen door het stimuleren van vooruitstrevend, onconventioneel proza, poëzie en toneel.

Het balanseer wordt bekroond met de Lokien Prijs (goed voor 5.000 euro) “ vanwege haar moed om vernieuwende en experimenterende literatuur uit te geven, ook van bekende schrijvers en dichters, die daarvoor bij grote uitgeverijen in toenemende mate niet meer terecht kunnen”, zoals het persbericht meldt.

De voorbije jaren zijn diverse publicaties van het balanseer in Ons Erfdeel besproken. Hier vind je een overzicht.

(Foto © Bob Bronshoff)

Blijf op de hoogte

Abonneer je op de RSS-feed