Ruth Lasters wint Herman de Coninckprijs 2016 met “lenige poëzie” in ‘Lichtmeters’

 

 

 

 

 

Maïs

Soms richt ik mijn ontgoochelingen af als logge, natte
honden. Bij voorkeur in een hoog

maïsveld dat zo luid ritselt dat
mijn teleurstellingen lijken voor me uit te hollen, terug-

roepbaar (Apporte!), haast lijfelijk (Af! Los!)
onmiskenbaar. En het opveren van stengels dan alsof

daar naast me staat, vrij van mij
ontdubbeld (misschien met zwaar gekneusd gelaat of net

heel zacht omlijnd) eindelijk groet- en verleidbaar
tot een tête-à-tête (kiest ú alvast de wijn)

Uit: Ruth Lasters, Lichtmeters, Polis, Antwerpen, 2015, 54 p.

“(…) schitterende zinnen, rake metaforen en vergelijkingen in een heldere taal. (…) bijzonder lenige poëzie die ons anders laat kijken naar wat we al meenden te kennen”, met die woorden kent de jury de Herman de Coninckprijs 2016 toe aan Ruth Lasters, van wie je hierboven een gedicht kunt lezen uit haar bekroonde bundel, Lichtmeters.

Lasters’ tweede dichtbundel is daarmee de beste Vlaamse bundel van het voorbije jaar. Voor haar eersteling, Vouwplannen uit 2008, won ze destijds de Debuutprijs Het Liegend Konijn.

Naast Lasters vallen ook Jeroen Theunissen en Charlotte Van den Broeck in de prijzen. De laatste schreef met Kameleon de beste Vlaamse debuutbundel van 2015, Theunissens gedicht ‘Kijk naar de daken’ werd door het publiek verkozen tot beste gedicht. Morgen, op Gedichtendag, is het in de boekhandel gratis te verkrijgen op posterformaat.

Andere genomineerden voor de Herman de Coninckprijs 2016 waren Maarten Inghels (Nieuwe rituelen), Marc Kregting (Onze Nietzsche) en Bart Meuleman (Mijn soort muziek).

Lasters in Ons Erfdeel

De twee bundels van Ruth Lasters zijn nog niet aan bod gekomen in Ons Erfdeel. Wel zijn haar eerste twee romans besproken, Poolijs (Debuutprijs 2007) en Feestelijk zweet

Blijf op de hoogte

Abonneer je op de RSS-feed