Sam Dillemans verovert Nederland via ‘Zomergasten’

In de laatste aflevering van Zomergasten, het Nederlandse praatprogramma van de VPRO waarin de sprekers geïnterviewd worden aan de hand van zelfgekozen beeldfragmenten, was de Vlaamse cultuurhistoricus en schrijver David Van Reybrouck te gast. Het fragment over schilder Sam Dillemans bleef in Nederland niet onopgemerkt en werd op druk becommentarieerd, onder meer op Twitter, maar bijvoorbeeld ook in media als De Groene Amsterdammer.

Van Reybrouck, het bekendst als schrijver van Congo, een geschiedenis, illustreerde met het fragment over Dillemans de toewijding aan het kunstenaarschap en dan vooral “de genadeloze consequentie waarmee [Dillemans] zijn kunst beoefent.”

De kunst van Dillemans werd in Ons Erfdeel besproken. Ook in die artikelen wordt de toewijding van de schilder een centrale rol toebedeeld. De ware schilder moet volgens Dillemans bezeten zijn “van zijn artistieke roeping en zijn vak. Een bezetenheid die hij liefst letterlijk dik in de verf mag zetten”, schrijft kunsthistoricus Herwig Todts in een Ons Erfdeel-artikel uit 2000, dat je hier kunt vinden. 

Eric Rinckhout, kunstredacteur bij De Morgen, had het in zjin artikel uit 2013 dan weer over Dillemans' voortdurende drang om in de voetsporen van de meesters Van Gogh, Rubens, Picasso en Goya beter te leren schilderen. “Als ik Rembrandt zie, raak ik in paniek. Rembrandt is niet voorbij, zoals velen denken, Rembrandt is niet vroeger, Rembrandt is morgen.” Aldus Dillemans in het artikel dat oorspronkelijk in het jaarboek The Low Countries verscheen, maar hier in het Nederlands te vinden is.

In Zomergasten vatte Van Reybrouck Dillemans’ kunst als volgt samen: “De lat moet zo hoog mogelijk liggen.” Het fragment kun je hier bekijken. Het is afkomstig uit de documentaire Sam Dillemans: de waanzin van het detail, die in 2008 bekroond werd in Frankrijk, zoals we toen meldden in een blogbericht.

Blijf op de hoogte

Abonneer je op de RSS-feed