Stefan Hertmans en Stefan Brijs genomineerd voor prestigieuze Franse prijs

Stefan Hertmans en Stefan Brijs genomineerd voor prestigieuze Franse prijs

Zijn de liefhebbers van de hedendaagse Nederlandstalige roman al een beetje zenuwachtig? Zou best kunnen, want onlangs werd bekendgemaakt dat de Vlaamse schrijvers Stefan Hertmans (°1951) en Stefan Brijs (°1969) genomineerd zijn voor de prix Femina Étranger, een prestigieuze Franse literatuurprijs.

Stefan Hertmans maakt kans met de Franse vertaling van zijn roman De bekeerlinge (2016), waarin de auteur de sporen volgt van een jonge, vooraanstaande christelijke vrouw uit Rouen die zich tot het jodendom bekeert door haar liefde voor de joodse David. De Franse vertaling, Le Cœur converti, is van Isabelle Rosselin en verscheen bij Gallimard. 

Hans Demeyer besprak De bekeerlinge in Ons Erfdeel: “Het historische materiaal moet tot leven komen in een vertelling die de geschiedenis tastbaar en meeslepend maakt.” Lees hier zijn recensie. 
 

 

Stefan Brijs werd genomineerd met Maan en zon, dat gaat over drie generaties Curaçaoërs die ieder hun eigen manier hebben om met de problematiek van hun tijd om te gaan. Het boek werd in het Frans vertaald door Daniel Cunin en verscheen onder de titel Taxi Curaçao bij éditions Héloïse d’Ormesson. 

Maan en zon is niet zozeer een Antilliaanse roman maar een beklijvende parabel over de onmacht en stuurloosheid van een universum zonder echte vaders, zoals ook onze westerse samenleving dat min of meer is geworden”, schreef Frank Hellemans in zijn Ons Erfdeel-recensie, die je hier kunt lezen. 

Onlangs maakten beide auteurs een korte tour door Frankrijk om hun boek te presenteren. Daarover verscheen een bericht op de blog van Septentrion, het Franstalige zusterblad van Ons Erfdeel.

Andere genomineerden voor de prix Femina Étranger zijn onder meer de Italiaan Marco Bolzano, de Hongaar György Dragoman, de Amerikaanse Vivian Gornick, de Nigeriaan Abubakar Adam Ibrahim en de IJslander Jon Kalman Stefansson.

Op 5 november maakt de jury (die uitsluitend uit vrouwen bestaat) de winnaar bekend. 

Blijf op de hoogte

Abonneer je op de RSS-feed