Tijdschrift ‘De Parelduiker’ viert zijn honderdste nummer in Amsterdam

“Een parelduiker vreest den modder niet”, schreef Multatuli ooit. De Parelduiker is sinds 1996 ook de naam van een literair-historisch tijdschrift. Komend weekend, zondag 13 december, viert het blad zijn honderdste nummer tijdens de Beurs van Bijzondere Uitgevers in Paradiso, Amsterdam.

De Parelduiker 100 besteedt ruime aandacht aan de eerder dit jaar overleden Heinz Polzer, alias Drs. P. Dat hij een bijzondere man was, is bekend, maar ook zijn voorouders blijken uit te blinken in excentriciteit: zijn grootvader van moederszijde was vurig revolutionair. Grootmoeder Nellie van Kol-Poreij was socialiste en een voorvechtster van vrouwenrechten, maar bekeerde zich tot het spiritisme en de theosofie. Grootvader van vaderszijde was een uitgesproken antisemiet en ook de vader van Drs. P had nazisympathieën. Toch: allen rijmden net als Heinz Polzer graag en zagen hun woorden en gedachten gedrukt. Kenner Jaap van den Born zet het allemaal uiteen in een artikel dat ook de strapatsen van de student, barpianist en reclameman Heinz Polzer laat zien.

Wat er verder nog in dit nummer staat, lees je hier.

Eerder dit jaar wijdde De Parelduiker al bijzondere aandacht aan Hans Keilson en Raymond Brulez. En ter gelegenheid van de uitreiking van de Prijs der Nederlandse Letteren aan Remco Campert, verscheen een extra dik Campert-nummer.

Blijf op de hoogte

Abonneer je op de RSS-feed