Toine Heijmans wint Prix Médicis étranger met ‘Op zee’

Schrijver en journalist Toine Heijmans heeft de Prix Médicis étranger gewonnen met En merde Franse vertaling van zijn debuutroman Op zee.

Heijmans treedt in de voetsporen van wereldvermaarde auteurs als David Vann, Dave Eggers, Philip Roth, Orhan Pamuk en Paul Auster, eerdere laureaten van deze Franse literaire prijs die de beste vertaalde roman van het jaar bekroont.

Op zee verscheen in 2011 bij L.J. Veen (nu onderdeel van Atlas Contact) en kreeg lovende recensies in NRC Handelsblad en de Volkskrant, en ook op de websites 8weekly en Recensieweb.

De roman vertelt het verhaal van een vader die zijn zevenjarige dochter meeneemt op een zeiltocht. Weg van de wereld en de andere mensen groeien ze naar elkaar toe, tot er iets grondig misloopt.

Op zee is niet alleen in het Frans vertaald (door Danielle Losman, uitgegeven bij Christian Bourgois éditeur, 2013), maar kreeg vorig jaar ook al een Duitse versie (bij Arche Verlag), en nog dit jaar volgen Denemarken (Turbine) en Hongarije (Gondolat). 

Op zee  is overigens ook verfilmd. De première was tijdens het Nederlands Filmfestival 2013 (24/9-3/10). In december wordt de film uitgezonden op de Nederlandse televisie.

Intussen heeft Toine Heijmans, die verslaggever en columnist is bij de Volkskrant, een nieuwe roman klaar: Pristina. Dat boek verschijnt half januari 2014.

Blijf op de hoogte

Abonneer je op de RSS-feed