Van Ilja Leonard Pfeijffer tot Zwangere Guy: jongeren kozen hun favoriete gedichten voor ‘Bewogen Verzen’

Van Ilja Leonard Pfeijffer tot Zwangere Guy: jongeren kozen hun favoriete gedichten voor ‘Bewogen Verzen’

Op 4 maart kwam de jury van het videopoëzieproject ‘Bewogen Verzen’ bijeen om een selectie te maken uit de 69 gedichten die Vlaamse en Nederlandse jongeren inzonden. De jury selecteerde dertig gedichten, waaruit tien jonge videasten elk een gedicht zullen kiezen om in beeld te brengen.

Ons Erfdeel vzw en Poëziecentrum willen jongeren uit de Lage Landen warm maken voor hedendaagse Nederlandstalige poëzie met het videogedichtenproject ‘Bewogen Verzen’. Ze riepen jonge poëziefans uit de Lage Landen op om hun favoriete Nederlandstalige gedichten in te sturen waarvan zij vinden dat die het verdienen om in beeld gebracht te worden. Het moest wel om hedendaagse gedichten gaan, gepubliceerd na 2000.

Er werden uiteindelijk 69 gedichten ingezonden. Een Vlaams-Nederlandse jury koos daaruit dertig gedichten die de rijkdom en verscheidenheid van het literaire genre in ons taalgebied aantonen.

De jury bestond uit Kila van der Starre (literatuurwetenschapper verbonden aan Universiteit Utrecht, poëziecriticus en dichter), Maxime Garcia Diaz (kersverse winnaar van het NK Poetry Slam), Joris Pinseel (medestichter van het literair productiehuis Humus vzw dat onder meer Stemschot, TELETXT en Mensen Zeggen Dingen België coördineert) en Stefaan Goossens (hoofddocumentalist van Poëziecentrum in Gent).

Ilja Leonard Pfeijffer

De jury was aangenaam verrast door de variëteit aan ingezonden teksten. Niet alleen hedendaagse klassiekers als Ilja Leonard Pfeijffer, Luuk Gruwez en Leonard Nolens maakten deel uit van de selectie, maar ook jonge debutanten zoals Dominique De Groen, Lotte Dodion en Arno van Vlierberghe.

De jury had ook lof voor de vormendiversiteit van de ingezonden gedichten. Behalve klassieke poëzievormen, werden ook podiumteksten ingestuurd en zelfs een aantal Nederlandstalige rapnummers, onder meer van Zwangere Guy.

Zwangere Guy

Jonge videomakers aan zet

Het is nu aan jonge videomakers uit Vlaanderen en Nederland om uit de selectie één gedicht te kiezen dat ze kunnen uitwerken in beelden. 24 jongeren stelden zich daarvoor na een open call kandidaat. Zaterdag 9 maart komt een Vlaams-Nederlandse jury van videoprofessionals samen om te selecteren welke jongeren op basis van hun portfolio in aanmerking komen.

Wie geselecteerd is, ontvangt een budget van €1.000 om de verzen in drie talen visueel te interpreteren in alle artistieke vrijheid. Het resultaat kan een filmmontage zijn, maar evengoed een animatie, een motion graphic, een stop motion of een mengvorm. Ze worden daarbij begeleid door motion designer Klaas Verpoest tijdens drie workshops

De videogedichten worden in het najaar van 2019 in première voorgesteld tijdens twee toonmomenten, één in Vlaanderen en één in Nederland.

Het project ‘Bewogen Verzen’ is mogelijk dankzij de steun van het Nederlands Letterenfonds.

Meer info over 'Bewogen Verzen': www.onserfdeel.be/bewogenverzen.

Blijf op de hoogte

Abonneer je op de RSS-feed