Vijfentwintig jaar na de dood van André Demedts (1906-1992)

Vijfentwintig jaar na de dood van André Demedts (1906-1992)

Op 4 november is het vijfentwintig jaar geleden dat de schrijver en cultuurdrager André Demedts overleed. Naar aanleiding van deze verjaardag is vanaf 13 november in de Openbare Bibliotheek van Kortrijk (Leiestraat 30) een kleine tentoonstelling te zien. Deze expositie wordt georganiseerd in samenwerking met het André Demedtshuis en de stad Kortrijk en kan worden bezocht tot 10 december.

André Demedts is vooral bekend als auteur van romans, gedichten en essays. De Nederlandse criticus Pierre H. Dubois typeerde dit werk in Ons Erfdeel als volgt: “[In dit werk] komt men vanaf de eerste tot de laatste pagina dezelfde man tegen, peinzend, melancholiek, kwetsbaar, bewogen, met een moedige wil tot leven, wiens geest steun zoekt in historische perspectieven als om rechtvaardiging te vinden voor een relativerend scepticisme, waarin teleurstelling en ontmoediging gepaard gaan met hoop en geloof.”

In 1990 ontving Demedts de driejaarlijkse Staatsprijs ter bekroning van zijn schrijversloopbaan. In 1995 werd zijn opus magnum De eer van ons volk, samen met zijn verzamelde gedichten, heruitgegeven.

Intellectuele emancipatie

André Demedts was vooral een van de belangrijkste Vlaamse cultuurdragers van de tweede helft van de twintigste eeuw. Hij hechtte groot belang aan de culturele en intellectuele emancipatie van de Vlamingen. Zo inspireerde hij de jonge Jozef Deleu om in 1957 met het tijdschrift Ons Erfdeel te beginnen, maar hij stond ook aan de wieg van verschillende andere culturele initiatieven in Vlaanderen en was zeer geïnteresseerd in de culturele samenwerking met Nederland.

Zijn hele leven lang zette Demedts zich in voor de culturele samenwerking met Frans-Vlaanderen. Samen met Luc Verbeke richtte hij het Komitee voor Frans-Vlaanderen op. Uit het al genoemde tijdschrift Ons Erfdeel, dat in zijn beginjaren zeer veel aandacht besteedde aan Frans-Vlaanderen, zou later ook het jaarboek De Franse Nederlanden-Les Pays-Bas Français groeien.

In Sint-Baafs-Vijve, het geboortedorp van André Demedts, draagt het cultuur- en kunstencentrum zijn naam. Er worden regelmatig tentoonstellingen en concerten georganiseerd. Een belangrijk deel van de bibliotheek van Demedts heeft daar een plaats gekregen. Er is ook een tweejaarlijkse culturele prijs naar hem genoemd. Die wordt uitgereikt door de Marnixring in Kortrijk. Op 23 november gebeurt dit voor de 44ste keer. De laureaat is de componist Dirk Brossé. De uitreiking vindt plaats in de Gotische zaal van het stadhuis van Kortrijk.

Blijf op de hoogte

Abonneer je op de RSS-feed