Vlaams-Nederlands feestjaar BesteBuren is begonnen

Nederland en Vlaanderen hebben elkaar zoveel te bieden, nu en in de toekomst, maar ze ontmoeten elkaar te weinig. Daarom is 2015 het jaar van BesteBuren, een jaar waarin Vlaanderen en Nederland hun creativiteit en culturele samenwerking vieren.

De officiële start van het culturele feestjaar vond afgelopen zondag plaats in het Rotterdamse filmtheater LantarenVenster, met bijdragen van Vlaams minister-president Geert Bourgeois, de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders en de Nederlandse en Vlaamse cultuurministers, Jet Bussemaker en Sven Gatz. Ook de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb was aanwezig.

Gezamenlijk boekenprogramma?

Bourgeois kondigde aan dat Nederland en Vlaanderen gezamenlijk cultureel moeten optrekken in Europa, en zelfs wereldwijd. Dat sluit aan bij het plan van een gezamenlijke economische missie, dat een paar maanden geleden werd aangekondigd.

Even ging er een ballonnetje op om met de twee openbare omroepen, NOS en VRT, een gezamenlijk boekenprogramma te maken als opmaat voor de Frankfurter Buchmesse in 2016, waar Vlaanderen en Nederland samen gastland zijn.

Minister Sven Gatz was enthousiast: “Omdat we met Nederland onze taal en geschiedenis delen, is onze noorderbuur onze beste buur. Ik breek een lans voor een gezamenlijk boekenprogramma op tv.”

Culturele samenwerking

Op het programma stond uiteraard ook veel cultuur, met optredens van diverse artiesten uit Vlaanderen en Nederland. Zo brachten schrijvers Abdelkader Benali en Annelies Verbeke een literaire ode aan respectievelijk Vlaanderen en Nederland, en trad de Vlaamse jazzpianist Jef Neve op met de Nederlandse rapper Typhoon als special guest, een symbool voor de culturele samenwerking.

Ook Ann Van den Broek, Brigitte Kaandorp en Naomi Velissariou traden op in LantarenVenster. De Vlaamse actrice Velissariou hield een spitant verhaal over bureaucratische obstakels voor creatieve jongelingen.

Onder meer het Algemeen Dagblad en de VRT (klik op de foto hieronder) brachten verslag uit van het openingsfeest van het BesteBuren-jaar. 

Remco Campert

Voorts maakte de Nederlandse minister van Cultuur, Bussemaker tijdens de opening bekend dat Remco Campert de Prijs der Nederlandse Letteren 2015 dit najaar uit handen van de Belgische koning Filip zal ontvangen. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van € 40.000. Meer informatie daarover vind je in dit bericht.

Feestjaar van de Lage Landen
Via kleine en grote activiteiten in Vlaanderen en Nederland viert BesteBuren twintig jaar culturele samenwerking tussen beide landen. Het BesteBuren-jaar loopt nog tot en met 14 februari 2016. De focus ligt op cultuur in de breedste zin van het woord; een programma variërend van klassiek tot cutting edge, van highbrow tot volkscultuur, en alles er tussen in – en met kansen voor de toekomst. Alle informatie op de website van BesteBuren.

Blijf op de hoogte

Abonneer je op de RSS-feed