Vlaamse uitgeverijen Pelckmans en Van Halewyck bundelen de krachten

Grote maneuvers in de Vlaamse uitgeverswereld: uitgeverij Van Halewyck komt onder de vleugels van uitgeverij Pelckmans. Concreet: Van Halewyck wordt een imprint van Pelckmans.

Voor André Van Halewyck komt deze overname door Pelckmans op een goed moment. Hij gaat binnenkort met pensioen en was al langer op zoek naar een overnemer. Van Halewyck zelf blijft betrokken bij de uitgeverij als adviseur en Lut Raymaekers, uitgever en mede-eigenaar van Van Halewyck, neemt de leiding over.

De bekendste uitgaven van Van Halewyck zijn de kookboeken van kok en tv-figuur Jeroen Meus en diverse hobby- en BV-boeken, maar de uitgeverij publiceert onder meer ook politiek en maatschappelijk werk van o.a. Jean-Luc Dehaene, Sven Gatz, Rik Torfs, Luc Huyse, en literair werk van Jozef Deleu, Herman Portocarero en Geert Colpaert.

Polis

Voor Pelckmans past de overname van Van Halewyck in een uitbreiding die al langer gaande is: Pelckmans heeft traditioneel een schoolboekenfonds en nam twee jaar terug de kinder- en jeugduitgeverij Abimo over. Sinds begin dit jaar heeft Pelckmans zijn non-fictiefonds ook ondergebracht in dochteronderneming Uitgeverij Polis, onder leiding van Harold Polis (voordien bij Meulenhoff | Manteau en De Bezige Bij Antwerpen). Naast (literaire) non-fictie geeft Polis ook literair proza en poëzie uit. 

Wellicht zullen door deze fusie de fondsen van beide uitgeverijen wel wat herschikt worden. Zo is bijvoorbeeld het pas gepubliceerde nummer van Het Liegend Konijn, het eenmanstijdschrift voor poëzie van Jozef Deleu, nog verschenen bij Van Halewyck. Maar het eerste nummer van 2016 (verwacht in april) zal bij Polis uitkomen.

Vlaamse uitgeverij

Het nieuws komt er in de aanloop naar de Boekenbeurs in Antwerpen (31/10 tot 11/11), de hoogmis van het Vlaamse boekwezen, en klinkt een stuk positiever dan de geluiden die een jaar geleden vanuit het boekenvak opstegen. Toen raakte net voor de Boekenbeurs bekend dat De Bezige Bij Antwerpen ophield te bestaan als zelfstandige literaire uitgeverij en was er commotie over het lot van uitgever Harold Polis, die inmiddels dus onder dak is bij Pelckmans.

Het stof in de Vlaamse uitgeverswereld is even gaan liggen, en er tekenen zich twee tendensen af: een duidelijkere profilering van de kleinere spelers (Vrijdag, Horizon, het balanseer, Hannibal/Kannibaal, …) en een samensmelting bij de grote jongens. Naast de fusie Pelckmans-Van Halewyck is ook die andere grote Vlaamse uitgeverij, Lannoo uit Tielt, zich aan het versterken. Eerder dit jaar kocht ze Academia Press uit Gent, een aantal jaren terug al verwierf Lannoo de Nederlandse uitgeverijen Meulenhoff, Boekerij en het Spectrum.

(Foto bovenaan: Harold Polis en André Van Halewyck © Marco Mertens / De Standaard, zie artikel)

Blijf op de hoogte

Abonneer je op de RSS-feed