Wat als België en Nederland samen waren gebleven?

In 2015 is het tweehonderd jaar geleden dat het huidige België en Nederland werden samengevoegd in het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Het was een korte, maar boeiende periode in de geschiedenis van de Lage Landen - door de Belgische Revolutie in 1830 kwam er een eind aan dit Verenigd Koninkrijk.

Maar wat als die splitsing niet had plaatsgevonden, en Nederland en België één land waren gebleven? Hoe zouden de steden eruitzien? Zouden de Lage Landen in juni 2014 het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië gedomineerd hebben?

Ter gelegenheid van het  Vlaams-Nederlandse feestjaar BesteBuren organiseren de stad Mechelen en deBuren vanaf 5 maart een grootschalige historische denkoefening, onder de titel “Een gemiste kans?”

Wat als?
In vier Belgische en vier Nederlandse steden vindt een reeks doortastende gespreksavonden plaats over de vraag: 'Wat als België en Nederlanden sinds 1815 één land waren gebleven?'

Wat zou dan de rol zijn van steden als Mechelen, Leuven, Diest, Gent, Haarlem, Tilburg, Den Haag of Rotterdam in dat land van bijna dertig miljoen mensen? Welke gevolgen zou dit hebben voor kunst en cultuur, onderwijs en wetenschap, economie en ecologie?

Volgens een aantal ‘wat als?’-scenario’s, toegespitst op de stad waar de lezing plaatsvindt, formuleert een spreker een alternatieve loop van de geschiedenis.

Vervolgens reageert de burgemeester van de stad op dit historische visioen en volgt er een debat onder leiding van moderator Marc Reynebeau. Tot slot geeft de Nederlandse singer-songwriter Lucky Fonz III een miniconcert met een door hem gecomponeerd ‘Nederbelgisch Feestlied’ als orgelpunt.

Hollandse maatjes
De reeks van acht gespreksavonden start vanavond 5 maart in de Mechelse Stadsschouwburg. Daar gaat stand-upcomedian Bert Kruismans in gesprek met burgemeester Bart Somers. Voor de stad past deze gespreksavond ook in het kader van Hollandse Maatjes, een cultureel feestjaar met verscheidene tentoonstellingen, voorstellingen en tal van andere festiviteiten, met als centrale thema: onze noorderburen.

Daarna strijkt de reeks neer in Leuven (1 april, met Atte Jongstra en burgemeester Louis Tobback) en Diest (5 april met Marc Reugebrink en burgemeester Jan Laurys). Ook Gents burgemeester Daniël Termont heeft alvast bevestigd, maar een exacte datum voor deze lezing is nog niet bekend.

In het najaar reist de reeks naar Nederland. Daar zullen er lezingen plaatsvinden in Haarlem (21 september), Tilburg (september/ oktober), Den Haag (16 oktober)en Rotterdam (november). In december wordt, ter afronding van de reeks, een synthese voorgesteld in de Brakke Grond in Amsterdam.

Het Verenigd Koninkrijk in Ons Erfdeel
Ook Ons Erfdeel vzw blikt uitgebreid terug op het ontstaan van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Zo verschijnt eind mei 2015 het boek Het (on)Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, onder redactie van de professoren geschiedenis Remieg Aerts en Gita Deneckere. Daarin wordt deze periode als een geheel bestudeerd, en niet alleen vanuit Nederlands of Belgisch perspectief.

Ook het volgende nummer van het tijdschrift Ons Erfdeel (mei) besteedt aandacht aan deze boeiende periode, met een voorpublicatie uit het boek.

In hetzelfde nummer bespreekt De Standaard-journalist Jan-Frederik Abbeloos het boek Het land dat nooit was. Een tegenfeitelijke geschiedenis van België, waarin veertien wetenschappers en historici de geschiedenis van België met een andere bril bekijken. Zo stellen ze zich onder meer deze vraag: wat als Nederland zich in 1830 van België had afgescheurd in plaats omgekeerd?

Wie zich nog wat wil inlezen over het Verenigd Koninkrijk kan terecht in dit blogbericht, waarin een waaier aan informatie over het Verenigd Koninkrijk is verzameld, met links naar nog verdere interessante publicaties en Ons Erfdeel-artikelen over dit onderwerp.

Blijf op de hoogte

Abonneer je op de RSS-feed