Wat schreef Ons Erfdeel over de longlists van de Fintro en Libris Literatuurprijzen 2017?

Wat schreef Ons Erfdeel over de longlists van de Fintro en Libris Literatuurprijzen 2017?

De longlist van de Fintro Literatuurprijs 2017 is deze week bekendgemaakt. Uit meer dan vierhonderd  ingezonden titels heeft de vakjury twintig werken geselecteerd. Vier Vlaamse auteurs (Stefan Hertmans, Lize Spit, Jeroen Olyslaegers en David Nolens) maken samen met zestien Nederlandse auteurs (onder wie Arnon Grunberg, A.F.Th. Van der Heijden en Ilja Leonard Pfeijffer) kans op de prestigieuze literaire prijs.

Een paar kanshebbers werden al gerecenseerd in Ons Erfdeel en van anderen verschijnt er een recensie in het volgende nummer. U vindt hieronder de longlist met een citaat uit en link naar de Ons Erfdeel-recensies. Verderop in dit bericht doen we hetzelfde met de vorige maand bekendgemaakte longlist van de Libris Literatuur Prijs.

Alfred Birney - De tolk van Java (De Geus)

“Met De tolk van Java brengt Alfred Birney (°1951) een ‘rilling’ bij de lezer teweeg”, schrijft Jaap Grave in Ons Erfdeel 1/2017.

Laura Broekhuysen - Winter-IJsland (Querido)

Martin Michael Driessen - Rivieren (Van Oorschot)

Recensie van zijn eerdere werk in Ons Erfdeel.

Arnon Grunberg - Moedervlekken (Lebowski)

Delphine Seghers gelooft dat Grunberg een nieuwe weg lijkt in te slaan: “Zo wordt Moedervlekken niet alleen het relaas van een val, maar ook het relaas van een mogelijk — en verrassend hoopgevend — reveil. Breekt er eindelijk wat licht door in Grunbergs universum?”, schrijft ze in Ons Erfdeel 4/2016.

Richard Hemker - Hoogmoed (Van Oorschot)

Stefan Hertmans - De bekeerlinge (De Bezige Bij)

“Het historische materiaal moet tot leven komen in een vertelling die de geschiedenis tastbaar en meeslepend maakt”, schrijft Hans Demeyer. Zijn recensie verschijnt in Ons Erfdeel 2/2017 (mei).

Herman Koch - De greppel (Ambo/Anthos)

Oeuvrestuk in Ons Erfdeel.

Emy Koopman - Orewoet (Prometheus)

“Ze wil het verhaal over een ontbrekende vaderfiguur en onbeantwoorde liefde overstijgen, en doet dat ook”, schrijft Lise Delabie in Ons Erfdeel 1/2017.

Donald Niedekker - Oksana (Koppernik)

David Nolens - De waan van Cotard (De Bezige Bij)

“Nolens’ obsessiviteit en compromisloosheid zijn bewonderenswaardig, zeker gezien het leesbare en trefzekere resultaat”, schrijft Roel Weerheijm. Zijn recensie verschijnt in Ons Erfdeel 2/2017 (mei).

Jeroen Olyslaegers - Wil (De Bezige Bij)

“De complexiteit van de karaktertekening, de naturalistische schetsen van het absurde volksleven in de stad, de huichelarij, de gespleten liefde voor Antwerpen, de laconieke humor, de sarcastische ondertoon en de ambigue gelaagdheid van de vertelling maken van Wil een meesterlijke roman”, stelt Jan Lensen in Ons Erfdeel 1/2017.

Ilja Leonard Pfeijffer - Brieven uit Genua (De Arbeiderspers)

Rë’löt, mï’se-gë, rë’lötnagiowef’nïklefrë’hö. Het moet een van de eerste versregels zijn die Ilja Leonard Pfeijffer (1968) ooit schreef, in ieder geval volgens Brieven uit Genua, zijn (…) volkomen eerlijke boek. (…) ‘Luister, iedereen, luister naar dit vreemde verhaal’, betekent die eerste regel in een bijna-ritmische vertaling, en het is bijna net zo’n mooi veelzeggend begin van Pfeijffers werk als Hebban olla uogala van de Nederlandse letterkunde – een regel waarin het hele oeuvre zich eigenlijk al aandient”, schreef Marc van Oostendorp in Ons Erfdeel 3/2016.

Marja Pruis - Zachte riten (Prometheus)

“Ze heeft, kortom, een boek geschreven als het volle leven zelf. En dat laat zich dus niet in één zin vatten”, schreef Heleen Debruyne in Ons Erfdeel 4/2016.

Marijke Schermer - Noodweer (Van Oorschot)

“De grote samenhang binnen haar romans (…) doet verlangen naar meer”, schrijft Maarten Dessing in een dubbele recensie over Noodweer en Schermers debuut Mensen in de zon. De recensie zal verschijnen in het volgende nummer van Ons Erfdeel 2/2017.

Lize Spit - Het smelt (Das Mag)

“Bij alle minimale onthullingen die de lezer stap voor stap duidelijk maken wat er gebeurt in het heden en gebeurd is in het verleden, weet zij met sterke, overtuigende vooruitwijzingen haar thematiek, plot en psychologie van haar hoofdpersoon tot een hecht geheel te weven. Juist daaraan lees je af hoe volwassen Spit als schrijfster al is”, schreef Maarten Dessing in Ons Erfdeel 3/2016.

H. M. van den Brink - Dijk (Atlas Contact)

Recensie van zijn eerdere werk in Ons Erfdeel

A. F. Th. van der Heijden - Kwaadschiks (De Bezige Bij)

Kwaadschiks leest als een trein, zit vol originele vondsten en fraaie beeldende formuleringen, is bovendien voortdurend spannend en verrassend, maar toch ook – en eerlijk gezegd als vrij snel – monotoon”, schrijft Cyrille Offermans in Ons Erfdeel 2/2017 (mei).

Rob van Essen - Kind van de verzorgingsstaat (Atlas Contact)

In Ons Erfdeel 2/2013 schreef Maarten Dessing over Van Essens roman Alles komt goed (2012, opgenomen in de longlist van de Libris Literatuur Prijs 2013): “Alles komt goed is geen literatuur die lezers met een indringende leeservaring ongewild aan het denken wil zetten, maar een soort cryptogram.”

Mensje van Keulen - Schoppenvrouw (Atlas Contact)

In Ons Erfdeel 4/2012 schreef Jeroen Vullings een oeuvrestuk over Mensje van Keulen: “Van Keulens gave is juist dat ze omspelend kan schrijven, via een detail dat een wereld oproept.”

Roos van Rijswijk - Onheilig (Querido)

“De uitgekiende compositie laat zien dat er flink aan het boek gesleuteld is, maar artificieel wordt het zelden. Als dat dan toch eens gebeurt, is het een schoonheidsfoutje dat we graag wegwimpelen bij zo’n trefzeker debuut als Onheilig”, schrijft Lise Delabie in Ons Erfdeel 3/2016.

 

De Fintro literatuurprijs is de opvolger van de Gouden Boekenuil. Op 6 april zal de longlist ingekort worden tot een shortlist van vijf boeken en op 14 mei zal de vakjury kiezen wie de prijs voor het beste Nederlandstalig werk krijgt. De vakjury wordt net als vorig jaar voorgezeten door Kathleen Cools. De juryleden zijn: Jan Postma, Edith Aerts, Ronald Soetaert, Danny Theuwis en Guinevere Claeys.

Vorig jaar won de Nederlandse dichteres en schrijfster Hagar Peeters de Fintro Literatuurprijs met haar debuutroman Malva (zie de Ons Erfdeel-recensie). Het was de eerste keer dat de prijs, die sinds 1995 werd uitgereikt, naar een vrouw ging.

Longlist Libris

Een maand geleden maakte de jury van de Libris Literatuur Prijs haar longlist van achttien boeken al bekend. De lijst heeft zeven boeken gemeen met die van de Fintro Literatuurprijs. Alle zeven zijn of worden ze ook besproken in Ons Erfdeel: De tolk van java van Alfred Birney, Moedervlekken van Arnon Grunberg, Kwaadschiks van A.F.Th van der Heijden, De bekeerlinge van Stefan Hertmans, Wil van Jeroen Olyslaegers, Zachte riten van Marja Pruis en Het smelt van Lize Spit.

Dit zijn de overige boeken op de Libris-longlist, met een citaat uit en link naar de Ons Erfdeel-recensie:

Walter van den Berg - Schuld (Das Mag)

“Met het naar een hoger plan tillen van een begrip als schuld verheft Van den Berg ook zijn eigen schrijverschap”, schrijft Sebastiaan Kort in Ons Erfdeel 1/2017.

Hanna Bervoets - Ivanov (Atlas Contact)

Recensie van haar eerdere werk in Ons Erfdeel.

Herman Brusselmans - De fouten (Prometheus)

Recensie van eerder werk en een oeuvrestuk in Ons Erfdeel.

Auke Hulst - En ik herinner me Titus Broederland (Ambo|Anthos)

Twee  recensies van zijn eerdere boeken in Ons Erfdeel.

Jan Lauwereyns - Iets in ons boog diep (Koppernik)

“Anders dan in de postmoderne roman van enkele decennia geleden lijken de talrijke buigende lijnen naar een centrum te worden gezogen”, schrijft Sven Vitse in Ons Erfdeel 1/2017.

Eva Meijer - Het vogelhuis (Cossee)

Simone van Saarloos - De vrouw die (Nijgh & Van Ditmar)

Allard Schröder - Sebastiaans neus (De Bezige Bij)

“Met Sebastiaans neus heeft Schröder na De dode arm opnieuw een intrigerende roman geschreven, in een indrukwekkende stijl”, schrijft Rudi van der Paardt in Ons Erfdeel 3/2016.

Herman Stevens - De onzichtbare vrouw  (Prometheus)

Drie recensies van eerder  werk in Ons Erfdeel.

Anton Valens - Het compostcirculatieplan (Atlas Contact)

Het compostcirculatieplan is “tegen de verdrukking in een vitalistische roman”, schrijft Harold van Dijk in Ons Erfdeel 3/2016.

Christiaan Weijts - Het valse seizoen (De Arbeiderspers)

Recensies van eerder  werk en een oeuvrestuk in Ons Erfdeel.

De jury, onder leiding van Janine van den Ende, bestaat hier uit  Kees ’t Hart, Michel Krielaars, Anna Luyten en Marrigje Paijmans. Zij herleiden de bovenstaande longlist op maandag 20 maart tot zes titels. Op 8 mei wordt de winnaar bekendgemaakt in Amsterdam.

Blijf op de hoogte

Abonneer je op de RSS-feed