West-Vlaamse cultuurprijzen voor Carll Cneut en Gerda Dendooven - lees de Ons Erfdeel-stukken over hun oeuvre

West-Vlaamse cultuurprijzen voor Carll Cneut en Gerda Dendooven - lees de Ons Erfdeel-stukken over hun oeuvre

Op zondag 17 december ontvangen Gerda Dendooven en Carll Cneut allebei de Prijs Letterkunde Kinder- en Jeugdboek van de provincie West-Vlaanderen.

Beide auteurs kwamen in Ons Erfdeel aan bod met uitgebreide artikelen over hun oeuvre. 

Toen Carll Cneut in 2015 de Vlaamse Cultuurprijs voor de Letteren kreeg, zetten we een mooi stuk van Annemie Leysen over zijn werk op onze blog. Leysen schreef:

Met zijn unieke signatuur verlegde Carll Cneut — in alle betekenissen — grenzen: tussen literatuur voor kinderen en volwassenen; tussen culturen van hier en ver weg; tussen humor en emotie; tussen traditie en vernieuwing. Zijn werk heeft de voorbije jaren ongetwijfeld het imago van de jeugdliteratuur nieuwe kleuren, vormen en structuren, kortom: nieuw leven ingeblazen.

 

Hier kun je het volledige artikel lezen. De afbeelding hieronder komt uit ons boek Tikken tegen de maan, waarin Joke van Leeuwen de vijftig mooiste kindergedichten uit Nederland en Vlaanderen bloemleesde. Hier kun je Tikken tegen de maan bestellen.

 

Ook over het werk van Gerda Dendooven schreef Annemie Leysen een oeuvrestuk, met daarin onder meer deze passage:

Gerda Dendooven is nauwelijks onder één noemer te vatten. Met haar eigenzinnige tekenstijl en verrassende kijk op de wereld is ze ongetwijfeld een van de belangrijkste vertegenwoordigers van wat wel eens de “Vlaamse illustratorenschool” wordt genoemd. Met haar intrigerende signatuur gaf Gerda Dendooven het Vlaamse kinderboek een verfrissend elan. Ze schrijft vaak haar eigen verhalen en ze is ook actief in de theaterwereld als tekstschrijfster én performer. Als docent grafische vormgeving inspireerde ze hele generaties jonge kunstenaars. Bovendien laat ze op geregelde tijden in de media van zich horen met haar uitgesproken meningen over kunst, cultuur, onderwijs en opvoeding. 

Ze is een flamboyante figuur en een waardige opvolgster van haar literaire grootmoeder Annie M.G. Schmidt, met dezelfde anarchistische trekjes, koppige verbeelding en opmerkelijke zin voor humor. Net als Schmidt schept Dendooven een wervelende verbeeldingswereld vol kleuren en geuren, die zindert van gulzigheid en levensvreugde, en waarbij braafheid niet per definitie een kwaliteit is.

Lees het volledige stuk hier. Hieronder vind je haar illustratie uit Tikken tegen de maan:

 

Blijf op de hoogte

Abonneer je op de RSS-feed