Xandra Schutte krijgt Gouden Ganzenveer 2016

Xandra Schutte, journalist en hoofdredacteur van het opinieweekblad De Groene Amsterdammer, ontvangt de Gouden Ganzenveer 2016

“Door de combinatie van schrijftalent, creativiteit, eigenzinnigheid en kwaliteitsbesef met het vermogen tot faciliteren en stimuleren van jongere generaties, levert Schutte in verschillende hoedanigheden een gezaghebbende bijdrage aan de Nederlandstalige cultuur. Zij wist De Groene Amsterdammer om te vormen tot een breed en bloeiend platform voor serieuze essayistiek en journalistiek en tot broedplaats voor jong journalistiek talent.”

Dat schrijft de Academie van Stichting De Gouden Ganzenveer, die de prijs toekent om het geschreven en gedrukte woord in het Nederlands taalgebied onder de aandacht brengen.

Voorgaande laureaten zijn Geert Mak, David Van Reybrouck, Ramsey Nasr, Annejet van der Zijl, Remco Campert, Joke van Leeuwen, Adriaan van Dis, Joost Zwagerman, Tom Lanoye, Peter van Straaten, Maria Goos, Kees van Kooten, Jan Blokker en Michaël Zeeman.

De prijsuitreiking vindt plaats op donderdag 21 april 2016 in Amsterdam. Later volgend jaar zal ook een bijzondere uitgave over Xandra Schutte verschijnen.

DENKERS & DICHTERS

Schutte (Amsterdam,1963) is sinds 2008 hoofdredacteur van het culturele opinieweekblad De Groene Amsterdammer. Van 1991 tot 1999 was ze kunstredacteur van het blad en zette ze de boekenbijlage 'Dichters & Denkers' op.

Na een jaar als interim-hoofdredacteur van De Groene vertrok ze naar Vrij Nederland, waar ze van 2000 tot 2004 hoofdredacteur was. Daarna werkte ze als uitgever bij uitgeverij J.M. Meulenhoff, om in 2008 terug te keren naar De Groene Amsterdammer

Xandra Schutte heeft veel geschreven over literatuur, kunst, feminisme en essays over meer sociologische thema’s. Ze was ook redacteur van literaire tijdschriften als Lust & Gratie en De Gids, ze publiceerde de essaybundel Maskerade en, met Sarah Verroen, Weg uit Nederland: Briefwisseling over het leven op het Franse platteland.

Deze artikels interesseren je wellicht ook:

Blijf op de hoogte

Abonneer je op de RSS-feed