Chris de Stoop in Ons Erfdeel

In het derde Ons Erfdeel-nummer van 2016 staat een uitgebreid artikel over het oeuvre van schrijver-journalist Chris de Stoop. Dit is de eerste paragraaf:

“Ze willen ons weg.” Die uitspraak van zijn broer vertrouwt Chris de Stoop (1958) aan het papier toe in zijn jongste boek Dit is mijn hof (2015). Zijn hele oeuvre is te lezen als een poging om in een literaire vorm van journalistiek stem te geven aan mensen voor wie de samenleving geen ruimte heeft. Boeren zoals zijn broer die de haven, de industrie, de meubelboulevards en de nieuwe natuur om zich heen zien oprukken en zich verstikt voelen door een woud van regels. In bossen weggestopte psychiatrische patiënten die proefmateriaal vormen voor de wildste experimenten. Immigranten die worden gezien als brengers van vreemde gewoonten en opvattingen die onze cultuur ontwrichten. Illegalen die gelden als oplichters en profiteurs die we met harde hand moeten verwijderen. Steeds neemt De Stoop het op voor de underdog.

Hier kun je het volledige artikel lezen. 

De boeken van Chris de Stoop kwamen al eerder aan bod in Ons Erfdeel. Hieronder vind je een overzicht en een link naar de teksten, die integraal online te lezen zijn. 

In Ons Erfdeel 3/2010 besprak Tom Naegels De Stoops boek Vrede zij met u, zuster. Het verhaal van een westerse zelfmoordterroriste. Daarin vertelt De Stoop over het leven en de dood van de Belgische Muriel Degauque, een bekeerlinge die samen met haar Marokkaans-Belgische echtgenoot vanuit Brussel naar Irak trok om zich daar, op een nogal knullige manier, in haar auto op te blazen. Naegels: "De Stoops portret geeft iets schrijnends aan een verhaal dat verder, paradoxaal genoeg, zowel beangstigend als burlesk is."

Lees hier de volledige recensie van Tom Naegels.

In 2005 publiceerde De Stoop een roman, De vuurwerkmeester, in Ons Erfdeel besproken door Karel Osstyn. "De Stoop schetst met de hem eigen melancholie het onafwendbare", schrijft hij onder meer. 

Lees hier de volledige recensie van De vuurwerkmeester.  

In zijn recentste, erg succesvolle boek, Dit is mijn hof, schrijft De Stoop over het Wase polderlandschap waar hij opgroeide. Dat deed hij al eerder, in De bres uit 2000. Hij bracht daartoe een jaar door in Doel, het dorp dat moet wijken voor de uitbreiding van de haven. "De bres is een eenzijdig maar met veel inleving verteld verhaal", schreef Peter Renard in Ons Erfdeel. "De auteur schaart zich onvoorwaardelijk aan de zijde van de boeren, de bevolkingsgroep om wie weinigen zich nog echt bekommeren en die door niemand nog wordt gewaardeerd. Hij brengt het verhaal van de landbouwers die al veertig jaar een verloren strijd voeren voor het behoud van hun verleden, heden en toekomst."

Lees hier de volledige recensie.

In 2016 is De Stoop het boek Ex-reporter verschenen. Dat bevat een kritisch verhaal over de evolutie in de journalistiek en een selectie van De Stoops beste reportages. “Journalistiek is een van de mooiste beroepen ter wereld, als het kan beoefend worden met integriteit, creativiteit en kwaliteit. En een van de lelijkste als dat niet kan”, schrijft De Stoop.

Tomas Vanheste besprak De Stoops analyse van de journalistiek op de blog van Ons Erfdeel. Dat stuk vind je hier.