[VOLGEBOEKT] Het boekenbal der Lage Landen

[VOLGEBOEKT] Het boekenbal der Lage Landen

Woensdagavond 31 mei 2017, 19.30 uur
Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience
Conscienceplein 4, 2000 Antwerpen.
De toegang is gratis. Inschrijven voor 24 mei via deze pagina of via mail naar onserfdeel@onserfdeel.be

Staat van de Unie III - Uitgeven in Vlaanderen en/of Nederland?

In boekenland blijven Nederlandse uitgevers toonaangevend. Maar willen Vlaamse schrijvers nog altijd in Amsterdam worden uitgegeven? Wat zijn de parameters voor literair succes van Vlaamse boeken in Nederland en Nederlandse boeken in Vlaanderen? Waarom geraken sommige auteurs niet over het ravijn tussen Essen en Roosendaal, en andere dan weer wel? Zo zijn Boon en Elsschot in Nederland decennialang omhelsd, maar lijkt alleen de laatste in het Noorden zijn canonieke status te behouden, terwijl Boon in Vlaanderen onmiskenbaar een referentiepunt blijft. Voskuil en Siebelink zijn dan weer moderne bestsellers in Nederland die mogelijk nooit zullen doorbreken in Vlaanderen. En wat te denken van Lize Spit, David Van Reybrouck en Griet Op de Beeck, die het in Vlaanderen én Nederland, misschien wel om verschillende redenen, goed doen?

Kortom: hoe verschillend zijn de Vlaamse en de Nederlandse boekenmarkt? En hoe schatten we de toekomst van het Nederlandstalige literaire boek in de Lage Landen in? Deze vragen en vermoedelijk nog veel meer leggen we voor aan een uitgelezen panel grensoverschrijdende uitgevers.

Keynote door Kevin Absillis (Universiteit Antwerpen), gevolgd door een panelgesprek met Johan de Koning (De Bezige Bij), Harold Polis (Polis), Maarten Van Steenbergen (Lannoo) en Nele Hendrickx (De Geus), onder leiding van Clairy Polak. Respondent: Annelies Beck.

U vindt een geschreven neerslag van dit gesprek in Ons Erfdeel 3/2017 (augustus).

Een organisatie van Ons Erfdeel en deBuren in partnerschap met de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience.

In 2017 bestaat Ons Erfdeel zestig jaar. De redactie wil, samen met deBuren, in de loop van 2017 een aantal colloquia organiseren om de Staat van de Unie op te maken in belangrijke gebieden van de Vlaams-Nederlandse samenwerking.

We staken al van wal op 10 november 2016 in Brussel met een thema dat ons uit het hart gegrepen was:
Nederlands in de wereld: zinnige culturele diplomatieOp 8 februari 2017 bogen we ons over de geschreven pers en in september richten we onze blik op de beeldende kunsten.

Afbeelding © Lynne Leegte