Ons Erfdeel vzw brengt leven en werk van Marguerite Yourcenar op de planken in Gent

Ons Erfdeel vzw brengt leven en werk van Marguerite Yourcenar op de planken in Gent

Schrijfster Marguerite Yourcenar (1903-1987) is de eerste vrouw die werd opgenomen in de Académie française. Luc Devoldere, hoofdredacteur van Ons Erfdeel vzw, vroeg zich af hoe het zou zijn om haar leven en werk op de scène te brengen.

 

THEATERVOORSTELLING

‘L’ÊTRE QUE J’APPELLE MOI’
Le Tour de la Prison avec Marguerite Yourcenar


“J’ai plusieurs cultures comme j’ai plusieurs pays. J’appartiens à tous.”
(Marguerite Yourcenar)

 

Een reis door het universum van Marguerite Yourcenar, onontwarbaar verbonden met haar ‘autobiografie ... zonder ik’, met het leven van een zekere Marguerite Cleenewerck de Crayencour, waarin figureren: een wieg, enkele valiezen en een rustbank in empirestijl. Met teksten uit Mémoires d’HadrienL’Oeuvre au noirSouvenirs pieux en Archives du Nord; met haar personages Hadrianus, Zeno en haar eigen vader Michel de Crayencour en met flarden, zinnen, geplukt uit haar boeken, essays, memoires, alles gelardeerd met uittreksels uit onuitgegeven brieven en postkaarten.

Concept en tekstkeuze: Luc Devoldere
Regie: Luc Vandermaelen
Acteurs: Carine Bamps, Rémi Fransot, Mélina Van Hoof, Thibault Sforza, Luc Vandermaelen
Voertaal: Frans

Woensdag 24 oktober, Theater Tinnenpot, Gent

Tinnenpotstraat 21, 9000 Gent 

Tickets: €15, reserveren via telefoon (09 225 18 60) of e-mail (info@tinnenpot.be)

Een initiatief van het tijdschrift Septentrion. Arts, lettres et culture de Flandre et des Pays-Bas (een uitgave van Ons Erfdeel vzw) met de steun v an de Alliance Française Oost-Vlaanderen en de Universiteit Gent. 

 Op 11 oktober 2018 is deze voorstelling ook te zien in Antwerpen.

Op www.onserfdeel.be/nl/marguerite-yourcenar kun je fragmenten bekijken uit eerdere opvoeringen van “L’ être que j’appelle moi”. Le tour de la prison avec Marguerite Yourcenar. Je vindt er ook de belangrijkste artikelen die Ons Erfdeel vzw heeft gewijd aan deze grote schrijfster.