Ons Erfdeel vzw presenteert ‘De la mémoire à l’histoire - Verhalen van de Grote Oorlog’ in Parijs

Ons Erfdeel vzw presenteert ‘De la mémoire à l’histoire - Verhalen van de Grote Oorlog’ in Parijs

In 1914 marcheerde de bloem van de Europese naties euforisch de oorlog in die niemand en iedereen had gewild. In de modder van de loopgraven kwamen de ontnuchtering en de wanhoop snel. Toch dronk men op alle fronten de bittere beker van plichtsbesef en fatalisme tot op de bodem. Toen de rook optrok en de kanonnen zwegen, telde Europa zijn illusies bij elkaar op, kwam Dada uit de loopgraven gekropen en begon men aan de bouw van kerkhoven, monumenten en herinneringen.

De la mémoire à l’histoire - Récits autour de la Grande Guerre is een meertalige en multimediale voorstelling over de Eerste Wereldoorlog. Deze evocatie met poëzie, proza, beeldfragmenten en muziek, gemaakt tijdens 1914-1918 of erna, beschrijft de impact van de “Grote Oorlog” waarmee de twintigste eeuw begon en die tot vandaag zijn schaduw werpt.

Donderdag 8 november 2018 om 20 uur in het Centre Wallonie Bruxelles (CWB), 127-129, rue Saint Martin – 75004 Parijs. Tickets via het CWB.

Nu we de allerlaatste ooggetuigen zien verdwijnen, willen we in het reine komen met deze Grote Oorlog vooraleer hij definitief deel wordt van de voorbije Geschiedenis. We kunnen niet meer praten met hen die vochten in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog, maar we kunnen wel nog hun talen spreken.

Uniek aan deze voorstelling, die in drie talen (Nederlands/Frans/Engels) op beeldschermen te volgen is, is dat alle talen van het conflict weerklinken: Engels, Duits, Frans, Italiaans, Russisch, Turks, Nederlands.

Met die meertaligheid benadrukken we dat de Grote Oorlog een internationale oorlog was. De meerstemmigheid en de veelheid van perspectieven deconstrueren de nationale herinneringen.

Zeven jonge acteurs brengen de teksten. Ze staan voor de zeven talen, zeven soldaten, zeven naties of legers. Er zijn twee ceremoniemeesters die het verhaal van de oorlog vertellen in het Nederlands en het Frans. Wat ging aan de oorlog vooraf? Wat volgde? Er is ook een jonge onheilstoker, een kruising van een rattenvanger, een nar en Puck uit Shakespeares Midzomernacht, die opduikt en verdwijnt.

Concept: Luc Devoldere (Ons Erfdeel vzw)
Regie: Luc Vandermaelen en Luc Devoldere
Video: Klaas Verpoest

Met medewerking van: Tunde Adefioye, Polina Akhmetzyanova, Isabelle Barth, Charlotte Van den Broeck, Edoardo Ripani, Elisabeth Salverda, Melike Tarhan, Luc Vandermaelen, Mélina Van Hoof, Anke Verschueren.

Met teksten van o.a. E.M. Remarque, L.F. Céline, Marguerite Yourcenar, W.H. Auden, Ernst Jünger, Wilfred Owen, Hugo Claus, Ivor Gurney, Vladimir Majakovski, Giuseppe Ungaretti, W.B. Yeats, Tristan Tzara, Herman De Coninck, M.C. Kuntay, Benno Barnard, Siegfried Sassoon, Harold Pinter, Suheir Hammad.

Een organisatie van Ons Erfdeel vzw in partnerschap met het Centre Wallonie-Bruxelles. Met de steun van de Vlaamse Vertegenwoordiging in Parijs.

Op 11 november 2018 wordt de voorstelling ook opgevoerd in Brussel.