Joke van Leeuwen -

Veertig jaar scheppingsdrang

 

Joke van Leeuwen

 

Hierboven vind je een fotoreeks van het door Ons Erfdeel vzw georganiseerde interview dat Jelle van Riet (r.) had met Joke van Leeuwen tijdens de Boekenbeurs 2018. Een opname van dat gesprek kun je hier beluisteren.

 

In 2018 is het veertig jaar geleden dat Joke van Leeuwen haar eerste boek publiceerde. Daarom vroeg Ons Erfdeel haar om een zelfportret als schrijver: “In al mijn werk probeer ik zwaarte en lichtheid in evenwicht te brengen, het soort humor te bezigen dat wortelt in ernst, en het soort verbeelding dat wortelt in werkelijkheid.” Ze voorzag haar tekst ook van een passende illustratie, want bij haar vertellen de tekeningen altijd mee het verhaal. Lees over Joke van Leeuwens scheppingsdrang in Ons Erfdeel 4/2018.

Van Leeuwens uitgebreide oeuvre omvat kinder- en jeugdboeken en dito poëzie, maar evengoed dichtbundels en romans voor volwassen.In Ons Erfdeel zijn meerdere artikelen over het oeuvre van Van Leeuwen gepubliceerd. Alle teksten zijn hieronder integraal te lezen.

 

Een mist van mededogen

Recensie van de roman Hier door Virginie Platteau. “De beklemmende sfeer behoudt een lichtheid die geen moraliseren toelaat dankzij Van Leeuwens stijl en taal”, schrijft ze. 

Lees hier.

 

Van het oude contintent naar een vergeten toekomst

Recensie van de roman De onervarenen (2015) door Lieselot De Taeye: “Niet de kleurrijke personages, maar wel de sfeer en situaties blijven achteraf hangen. Migratieverhalen spreken vaak tot de verbeelding en dat doet dit boek ook dankzij de minutieus opgebouwde vertelling, die soms wat te luchtdicht lijkt, maar in de taal en kleine details het verschil maakt.”

Lees hier.

 

Hoop op een nieuw begin

Recensie van de roman Feest van het begin (2012) door Cyrille Offermans: “Joke van Leeuwen herhaalt de geschiedenis van de Franse Revolutie niet met de naïviteit van veel van de toenmalige betrokkenen. Ze wéét van die naïviteit, heeft er ongetwijfeld sympathie voor, maar ze weet ook beter – de superieure kwaliteit van de roman ligt vooral in de subtiele manier waarop ze dat beter weten laat doorklinken.” 

Lees hier.

 

Nog een halve hond

Oeuvrestuk (2008) door Cyrille Offermans: “Van Leeuwen kiest niet voor het gewone of het ongewone. Ze laat zien dat het gewone vaak ongewoon en het ongewone vaak gewoon is. ”

Lees hier.

 

Onder een loep

Recensie van de roman Vrije vormen (2002) door Fleur Speet: “Een liefdevol pleidooi voor meer verdraagzaamheid in de maatschappij, voor de onbevangen verwondering over je omgeving, je medemens en jezelf. ”

Lees hier.

 

Op ’t randje van twee werelden

Oeuvrestuk (2001) door Joke Linders: “Als iets te moeilijk wordt voor woorden, neemt Joke van Leeuwen haar toevlucht tot tekenpen en kwast. Haar illustraties, expressief en realistisch tegelijk, soms in pen en inkt, soms in kleur, leveren net als haar woorden een bijdrage aan het oprekken van bestaande genres.”

Lees hier.

 

Engagement op niveau

Recensie van de roman Bezoekjaren (1998) door Cyrille Offermans: “Een heel bijzonder boek, bijzonder ontroerend en bijzonder geestig, hoewel Van Leeuwen nooit gevoelig en geestig dóét.”

Lees hier.

Wennen aan Brussel

In 2009 schreef Van Leeuwen in Ons Erfdeel over haar jeugd als Nederlandse in Brussel: “We hoorden bevreemd de Hollanders aan die in Brussel op hun allerberoerdste Frans aan Vlamingen de weg vroegen, zich niet zelden in hun gastland als veroveraars gedroegen of, als ze in Brussel woonden, hun straatnaam in het Frans op hun visitekaartje vermeldden omdat dat chiquer zou staan.”

Lees de volledige tekst hier. 

 

Tikken tegen de maan en Waarom een buitenboordmotor eenzaam is

Voor Ons Erfdeel vzw schreef Van Leeuwen twee boeken: Waarom een buitenboordmotor eenzaam is (over het Nederlands) en de bloemlezing Tikken tegen de maan, waarvoor zij vijftig kindergedichten en evenveel illustratoren uitkoos.