Ons Erfdeel - 2013, nr 3

Ons Erfdeel - 2013, nr 3

Het derde Ons Erfdeel-nummer van 2013 opent met het jaarlijkse dubbelinterview. De Vlaamse ex-politica Inge Vervotte en de Nederlandse socioloog Paul Schnabel wisselen van gedachten over het maatschappelijke middenveld. Zowel in Nederland als in Vlaanderen ligt dit fijnmazige netwerk van verenigingen tussen de staat en de burger onder vuur – denk alleen al aan het ACW-debacle in België. Tegelijk zijn er kapers op de kust: Occupy, Indignado’s en internetactivisten.

Vervotte en Schnabel laten hun licht schijnen over verleden, heden én toekomst van het middenveld. Beiden tonen zich hoopvol. Volgens Vervotte blijft het middenveld overeind, maar wordt de organisatievorm anders: “Een mooie eigenschap van het middenveld is juist de openheid en de aanpasbaarheid ervan.” Schnabel, in een ontkenning van Thatchers fameuze quote there is no such thing as society : “Natuurlijk bestaat de samenleving.(…) Mensen gaan gewoon andere engagementen zoeken, en zijn daarin veel soepeler dan in het verleden.”

Elvis Peeters, Peter Terrin, Guus Kuijer en Atte Jongstra
Verder besteedt Ons Erfdeel 3/2013 uitgebreid aandacht aan literatuur met stevige oeuvrestukken over Elvis Peeters en Guus Kuijer, en een citybook van AKO-laureaat Peter Terrin over Turnhout. Ons Erfdeel publiceert Terrins “misdaadverhaal in brieven” in samenwerking met het Vlaams-Nederlands Huis deBuren.

Daarnaast doet schrijver Atte Jongstra uit de doeken waarom hij een bâtafysicus is, en wat dat precies betekent: “Doorredeneren, dat is ’t bâtafysieke devies. Tot aan, neen in het gaatje.” Jozef Janssens belicht de studie van de Nederlandse taal en cultuur in de middeleeuwen en René van Stipriaan onderzoekt de natievorming via de literatuur in het Verenigd Koninkrijk (1815-1830) onder Willem I, en daarna. Zijn bevindingen kun je hier alvast lezen.

24 boekbesprekingen

Nog meer literatuur vind je in de uitgebreide recensierubriek, met 24 besprekingen, onder meer van: Wereld in woorden (Frits van Oostrom); Maya Maya (Ivo Michiels), Finse meisjes (Kira Wuck), Veronderstellingen (Annelies Verbeke), Wij en ik (Saskia de Coster), De afvallige (Jan van Aken), twee novelles van Peter Verhelst, drie romans van Daan Heerma van Voss, een essaybundel over Hugo Claus, de biografie van Emiel Verhaeren, het Spinoza-boek van Tinneke Beeckman en non-fictie van Kristien Hemmerechts.

Cornelis van Haarlem en Krijn de Koning
Uiteraard biedt Ons Erfdeel ook weer de nodige ruimte aan kunst in al haar vormen. Op de kaft, die sinds dit jaar vernieuwd is, prijkt een detail uit een schilderij van Cornelis van Haarlem. Deze man, die leefde op de overgang van de zestiende naar de zeventiende eeuw, had een voorkeur voor “anatomische hoogstandjes en gruwelijke details”. Recenter is het werk van Krijn de Koning, “doolhof, kijkdoos, stiltecentrum, podium en decor tegelijk”.

Kris Martin en Harry Gruyaert

Kortere stukken zijn er over de recente tentoonstelling over modernisme in het Gentse Museum voor Schone Kunsten, over de kunstenaars Kris Martin en Rinke Nijburg, over de “foto’s als goedaardige accidenten van Harry Gruyaert”, het moderne variété van Ashton Brothers en de autotekeningen van Ever Meulen. In het artikel ‘Neerlands Hoop’ vind je een overzicht van de grote beloften in de Nederlandse film en in de tekst ‘Surfen of verzuipen’ wordt een portret geschilderd van theatermaker Lucas De Man.

Tot slot bekijkt Piet Gerbrandy in de rubriek ‘Taal & Cultuur’ de voorbije tien jaargangen van poëzietijdschrift Het Liegend Konijn.

Persmappen

Hieronder vindt u een uitgebreid persdossier: alle informatie over de culturele instelling Ons Erfdeel vzw in één handig document. Via onderstaande links kunt u ook andere persmappen, ons logo en een reeks persbeelden downloaden.

Persdossier Ons Erfdeel vzw

Persmap Grens-Frontière 1713-2013 (woord vooraf, inhoudstafel + auteurslijst)

Persmap persconferentie 26/2/2013 (presentatie Ons Erfdeel, Septentrion + website)

Foto's persconferentie 26/2/2013

Foto's evenement Roubaix 18/10/2013: De ondraaglijke lichtheid van grenzen - L'insoutenable légèreté des frontières

Onze persfoto's (kaften van boeken en tijdschriften, foto hoofdredacteur)

Download ons logo