Grens-Frontière 1713-2013

In 1713 werd met de Vrede van Utrecht de grens vastgelegd tussen het Franse Koninkrijk en de Oostenrijkse Nederlanden. Die grens is sindsdien nauwelijks nog gewijzigd en bakent nu België af van Frankrijk.

Driehonderd jaar later wil dit boek, dat in een Nederlandse en een Franse versie verschijnt, de grens aftasten en verkennen. Wat betekent ze voor Vlaamse en Franse schrijvers die in de buurt ervan zijn opgegroeid? Twee grenswandelaars lopen de grens langs van Risquons-Tout tot De Panne en noteren wat ze zien. Fotografen leggen het grensgebied vast. Dichters en essayisten mediteren over wat grenzen zijn.
 

Proza en poëzie van Anne Provoost, Michel Quint, Luuk Gruwez, Annie Degroote, Herman Leenders, Davide Longo, Jozef Deleu, Marguerite Yourcenar en Jacques Darras.

Essays en notities van Ludo Milis, Geert van Istendael, Joep Leerssen en Régis Debray.

Reisverhalen van Luc Devoldere en Wim Chielens.

Foto’s van Michaël Depestele, Michiel Hendryckx en Stephan Vanfleteren.

Er bestaat ook een versie in het Frans, zie hier.

De pers over Grens - Frontière:

Dirk Vandenberghe in NRC Handelsblad (vier sterren): "prachtig vormgegeven" en "een ode aan de grens". Lees hier de volledige recensie. 

Marc Reynebeau in De Standaard (drie sterren): "Een mooi vormgegeven en geïllustreerd boek dat geschiedenis toont in de menselijke ervaring daarvan." Lees hier de volledige recensie.

 

  • 176 pagina's
  • BE: €15,00 / NL: €16,00 / EU: €16,00 / INT: €19,00
  • verzending en 6% BTW inbegrepen
leg in winkelmandje