HET OOG VAN DE DICHTER (ePub)

25 schilderijgedichten belicht

Een uitvoerig geïllustreerd literair kunstboek, met essays van Anton Korteweg over gedichten die op schilderijen zijn geïnspireerd.

(Dit is de digitale versie. Hier kunt u het papieren boek kopen.)

Deze bloemlezing met vijfentwintig duetten van gedichten en schilderijen is een Musée imaginaire. De gedichten zijn de zaalteksten van de conservatoren. De lichtvoetige essays van Anton Korteweg vormen het commentaar van de eigenwijze directeur in de catalogus.

Het oog van de dichter nodigt de lezer uit om, als een padvinder of rechercheur, een eigen denkbeeldig museum van favoriete schilderijgedichten in te richten.

Met gedichten van o.a. Joost Zwagerman, Hugo Claus, Luuk Gruwez, Jan van Nijlen, Ingmar Heytze, Anna Enquist, Judith Herzberg, Ida Gerhardt, Eddy van Vliet, M. Vasalis, Roland Jooris en Charlotte Mutsaers.

En schilderijen van o.a. Van Eyck, Bruegel, Rembrandt, Vermeer, Renoir, Gauguin, Khnopff, Raveel en Morandi.

Ontwerp: Steven Theunis (www.armeedeverre.be)

Anton Korteweg (Zevenbergen, 1944) debuteerde in 1971 als dichter en publiceerde sindsdien twaalf dichtbundels en vier bloemlezingen. In 2015 verscheen Ouderen zijn het gelukkigst en alle andere gedichten van 1971 tot nu. In 1986 ontving hij voor zijn poëzie als eerste de A. Roland Holstpenning. Korteweg was van 1979 tot 2009 directeur van het Letterkundig Museum. Hij is redacteur van het Vlaams-Nederlandse culturele tijdschrift Ons Erfdeel.
 
Presentatie op 30 maart in Den Haag. Informatie en aanmeldingen via deze pagina.
 
Bekijk hier de trailer van het boek:

 

 

De pers over Het oog van de dichter:

Henk Langenhuijsen schreef in Kunstzone:

Deze bloemlezing is zo’n boek dat je voortdurend in de buurt wilt hebben, omdat het altijd weer verrast en op voorbeeldige wijze schilderijen met poëzie en lichtvoetige essays verbindt. (...)
Anton Korteweg gaat in op de gedichten die op de afgebeelde schilderijen zijn gebaseerd en doet dat zonder dikdoenerij, maar met verstand van zaken. Een aangename gids die veel weet, smaak heeft en persoonlijk durft te zijn. Hij nodigt je uit om beter te kijken, te lezen en te waarderen. Juist door de terloopse en glasheldere toon is hij onweerstaanbaar, ook voor jongeren. (...)
Niet alleen de inhoud van het boek is fraai, ook de vormgeving.

Jane Leusink schreef op Tzum.info:

(...) to the point, feitelijk, strak geformuleerd, nuchter en zeer informatiedicht door verwijzingen, bronvermeldingen en samenvattende literatuurlijst. Bovendien interessant door wat hij onnavolgbaar over schilderij en kunstenaar, over gedicht en dichter heeft te zeggen.

Carl De Strycker schreef in de Poëziekrant

Het oog van de dichter biedt, aan de hand van gedichten, een wandeling langs heel wat iconische schilderijen. Korteweg is in dit museum de ervaren en immer enthousiasmerende gids die je dankzij de poëzie opnieuw en anders laat kijken naar werken die je nochtans goed meende te kennen.

In de Volkskrant en De Morgen is het boek gesignaleerd met deze tekst:

In 1883 schilderde de Belgische symbolist Fernand Khnopff zijn eigen moeder in een salon, 'Luisterend naar muziek van Schumann'. Een eeuw later dichtte C.O. Jellema hierover een sonnet, waarin de vrouw wel wil luisteren maar afgeleid wordt door het vergeelde tafelzilver. 'Morgen de meid zeggen het eerst te poetsen.' In Het oog van de dichter bespreekt Anton Korteweg 25 zogeheten schilderijgedichten in korte essays

In NRC Handelsblad stond het zo:

In een mooi uitgegeven bloemlezing met ‘vijfentwintig duetten van gedichten en schilderijen’ leidt dichter Anton Korteweg ons in 'Het oog van de dichter' rond door zijn denkbeeldige museum. Dichteres M. Vasalis bijvoorbeeld liet zich inspireren door Paul Gauguins 'Vahine no te tiare' en Vestdijk door de Herculesbeelden van Carel Willink. Bij het portret van Agatha van Schoonhoven blijft de bezoeker langer staan. Ingmar Heytze schreef het gedicht Agatha met één van de mooiste dichtregels: 'Met jou zal ik nooit ergens anders zijn dan halverwege.'

De Boekenweekbijlage van De Standaard schreef dit:

In de uiterst fraaie bloemlezing 'Het oog van de dichter' toont (dichter) Anton Korteweg uitsluitends childerijgedichten: gedichten die hun oorsprong vinden in de ontmoeting van een (Nederlandstalig) dichter met één bepaald schilderij. Geen tekeningen, etsen, foto’s, laat staan plastische kunst. Hij zet schilderij en gedicht naast elkaar en voegt lenige, lichtvoetige essays toe. Zo krijg je op een presenteerblaadje duo’s topwerken van Roger Raveel en Charlotte Mutsaers, Giorgio Morandi en Roland Jooris, Paul Gauguin en Maria Vasalis, Pieter Bruegel en Anna Enquist/Judith Herzberg en anderen mét verhelderend commentaar. Een juweel. Een genot. Een Musée Imaginaire om binnen handbereik te houden. 

In haar wekelijkse rubriek in de boekenbijlage van De Morgen was Ellen Deckwitz vol lof over dit “geweldige” boek:

Kortewegs kennis van poëtische en culturele codes, van literatuur- en kunstgeschiedenis maken van ‘Het oog van de dichter’ een overdonderende ervaring, vol wetenswaardigheden, humoristische terzijdes en sprankelende analyses.

In het Leidsch Dagblad stond een uitgebreid stuk dat u hier kunt lezen. We citeren graag een paar passages:

Dichters schilderen met woorden. Als een dichter zich dan ook nog eens laat inspireren door een schilderij, ontstaat iets heel bijzonder. (...) Kijken dichters beter naar kunst? Je zou het bijna zeggen wanneer je Anton Kortewegs nieuwe boek 'Het oog van de dichter' hebt gelezen. (...) telkens weer duiken er nieuwe en verrassende elementen op. (...) Korteweg geeft bij elk gedicht in deze bundel achtergrondinformatie over de dichter en de schilder. En hij schuwt daarbij de humor en het vileine niet. 

Ook Openbaar Kunstbezit Vlaanderen publiceerde een recensie:

Het oog van de dichter bundelt prachtige duetten tussen schitterende schilderijen en briljante poëzie. De schilderijgedichten nodigen uit om opnieuw, anders, nauwkeuriger naar de werken te kijken. De verhelderende commentaren van Anton Korteweg doen nog beter kijken en lezen.

Wim Hofman schrijft in de PZC (= Provinciaal Zeeuwse Courant) over de Zeeuwen in het boek, de dichter P.C. Boutens en de schilder Adriaen Coorte, en over de Zeeuwse connecties van Ed Leeflang, die lesgaf in Zierikzee, een gedicht publiceerde in de Zeeuwse bundel De veren en een vers in graniet vereeuwigd zag naast een fietspad op het eiland Neeltje Jans. Zijn stuk vind je hier.

Ed Leeflang trok ook de aandacht van Frank Verhallen. Op zijn poëziewebsite Gedicht Gedacht noemt hij Het oog van de dichter een “schitterende uitgave” waarop hij “nog wel vaker zal terugkomen”.

En ook de poëziewebsite Meander publiceerde een mooie recensie van Het oog van de dichter.

Piet Kaptein besprak het boek voor de lokale radiozenders en kabelkranten van Papendrecht en omgeving, en publiceerde zijn recensie ook op de website van de Culturele Raad Papendrecht:

Een parel van een bundel (...) die een schitterende symbiose is van prent, proza en poëzie. (...) naar vorm en inhoud pracht en praal (...) tintelt van taal en beeld (...) een lust voor het oog, een streling van het gemoed en een gave voor de geest. (...) Een loflied op (...) op het hanteren van penseel en pen. (...) bron van visueel en verbaal genot.

Het Dagblad van het Noorden noemde Het oog “een fraai vormgegeven uitgave”.

Anton Korteweg was ter gelegenheid van de Boekenweek te gast bij de Leidse radiozender Sleutelstad, en sprak daar onder meer over Het oog van de dichter. Hieronder kun je de uitzending nog een tijdje herbeluisteren: 

 

 

  • 272 pagina's
  • BE: €25,00 / NL: €25,00 / INT: €25,00
  • verzending en 6% BTW inbegrepen
leg in winkelmandje