Ons Erfdeel - 2014, nr 1

7 februari 2014

Hier vind je de inhoudstafel van het eerste Ons Erfdeel-nummer van 2014.

Politicoloog Kris Deschouwer signaleert in het openingsartikel dat over democratie vaak wordt gezegd dat ze lijdt aan een vermoeidheidssyndroom. "Er gaapt een kloof tussen de burger en de politiek. De antipolitiek triomfeert. Te veel kiezers blijven thuis." Maar op dat verhaal van de zieke of vermoeide democratie zijn minstens twee belangrijke nuances aan te brengen, zegt Deschouwer. "In de eerste plaats past een waarschuwing voor de wat nostalgische ondertoon. (...) Een tweede en misschien nog belangrijker kanttekening die gemaakt moet worden, betreft de exclusieve focus op de formele vormen van de democratie, op verkiezingen, partijen, parlementen en regeringen."

WO I en Nederland

Historicus Maarten Brands heeft het over de Eerste Wereldoorlog die aan Nederland voorbijging. Letterlijk - geen slagvelden, loopgravenoorlog, bombardementen - maar ook in de geesten van de Nederlanders: de Eerste Wereldoorlog als grote waterscheiding voor heel Europa is niet of ternauwernood opgenomen in het Nederlandse collectieve bewustzijn. Nederland "miste een cruciale wissel" van de moderne Europese geschiedenis.

Grunberg, Vekeman, Koch

Joost de Vries duikt in de romans van Arnon Grunberg en botst daarbij op de "impotentie van ironie". Michiel Leen verdiepte zich dan weer in het oeuvre van Christophe Vekeman, dat gaat over de "(on)mogelijkheid om te vluchten" in fictie. En Jeroen Vullings ontmoette in de boeken van Herman Koch fascinerende naarlingen en burgerlijke outlaws.

29 recensies

Nog meer literatuur vind je in de uitgebreide Boeken-rubriek, met 29 recensies, onder meer van Stefan Hertmans, Tom Lanoye (allebei nog in de running voor de zowel de Libris Literatuur Prijs als de Gouden Boekenuil), S. Carmiggelt, , Frank Martinus Arion, Benno Barnard, Christophe Van Gerrewey, Marente de Moor (maakt nog kans op de Libris), Paul Bogaert (won onlangs de Herman de Coninck-prijs), Monika van Paemel, Jamal Ouariachi (genomineerd voor de Gouden Boekenuil) en Margriet de Moor (zit in de Libris-selectie).

Aguirre en Van Lieshout

Ook de liefhebber van beeldende kunst komt aan zijn trekken in stevige overzichtsartikelen over Philip Aguirre (van wie je ook een afbeelding op de kaft ziet) en Erik van Lieshout, en korte artikelen over Ante Timmermans en Jacqueline Hassink. 

Nog meer kunst, in de ruimste zin van het woord, is er met Arno, de Brussels-Oostendse vrijbuiter die dit jaar 65 wordt, en met kronieken over de fotografen Odette Derèze en Germaine Van Parys, het Red Star Line Museum in Antwerpen, striptekenaar-filmregisseur Guido van Driel, het veelzijdige muziekgezelschap Bl!ndman en het theatergezelschap Golden Palace. Ook nemen we afscheid van de vorig jaar overleden Marianne Van Kerkhoven. 

Nederlands cultuurbeleid in Frankrijk

Bram Buijze neemt het Nederlandse cultuurbeleid in Frankrijk onder de loep. Wat blijft er nog over na de sluiting van het Institut Néerlandais (IN) in Parijs? Zijn bevindingen kun je hier alvast lezen.

Ook Philippe Noble gaat in op de gevolgen van de sluiting van het IN: hij memoreert het vertaalatelier, dat tussen 1986 en 2013 veel heeft betekend voor de Nederlandstalige literatuur in het Franse taalgebied.

zoek een andere editie

Artikelen in dit nummer

  • BE: €17,00 / NL: €18,00 / INT: €20,00
  • verzending en 6% BTW inbegrepen
leg in winkelmandje abonnementen